Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестинарски танци в с. Българи, църквата е против обичая

| обновено на 03.06.21 в 10:08
Нестинарски игри за Свети Константин и Елена в село Българи
Снимка: БГНЕС

На 3 юни по стар стил в странджанското село Българи с нестинарски игри се чества празника на Св. Константин и Елена. От 2009 г. ритуалът, при който нестинари танцуват боси върху жарава, е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. След едногодишно прекъсване заради пандемията древният обичай отново ще се проведе тази година.

Камбанен звън ще оповести празника в селото. Програмата ще започне с тържествена литургия за освещаване на иконите на Св. Константин и Елена. След това из селото ще премине шествие, а в 15 часа ще бъде запален огънят за нестинарските танци. Още за ритуалите разказва кметският наместник на село Българи Недка Лапчева: 

"Епитропът, заедно с 3 момчета, вземат иконите и ги отнасят с тъпан и гайда към нестинарския конак, където става обличането на иконите. След като се облекат иконите, шествието потегля към аязмото, където се извършва измиването на иконите или самият водосвет".

Програмата на празника включва още прожекция на българския документален филм "Стъпки в огъня" и автентична фото изложба на нестинарските игри. Те ще бъдат представени в посетителския център "Пътят на нестинарството". 

От 19:30 ч. на централния площад започва голям фолклорен концерт, а от 21:30 под звуците на тъпан и гайда нестинарите ще танцуват върху жаравата. 

Българи е единственото нестинарско село в България, което е запазило старинния обичай в автентичния му вид.

Против нестинарството се обяви сливенският митрополит Йоаникий по повод спазването на обичая в селото. Това е посочено в изявление, от 21 май, когато църквата отбелязва празника на Светите равноапостолни Константин и Елена. Публикацията е във връзка с ежегодно провеждащите се нестинарски игри в село Българи, община Царево, които са на празника на двамата светци по стар стил на 3 юни.

Според владиката обичаят води до духовни заблуди, коментира викарийният епископ Йеротей:

"Според изявлението на негово високо преосвещенство нестинарският танц е противоположност на православната молитва, по време на която молещите се се извисяват до живо общение с Бога. В православната църква кадим благоуханно кандило на Господа, до като тези церемонии в с. Българи се вършат нецърковно, те са без архиерейско позволение, без Божия благодат!"  

Митрополит Йоаникий е категоричен, че духовно водачество могат да упражняват единствено каноничните духовници, а не мъже-заклинатели или жени-магьосници, както се случва в нестинарството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Атанас Величков не изключва възможността РСМ да изпадне в изолация след парламентарните избори

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май . Разликата между двамата е 176 446 гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея са гласували 40,20%, а за Пендаровски 20% от..

публикувано на 25.04.24 в 13:58

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията,..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката. "Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за..

публикувано на 25.04.24 в 13:43