Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как санкциите бръкнаха дълбоко в корупционната рана

Любомир Кючуков и Тодор Галев пред БНР

Снимка: Колаж, БНР

"Санкциите по закона "Магнитски" се налагат въз основа на национално законодателство на САЩ, което едностранно се екстраполира в международните отношения. Те (санкциите - б.р.) не са резултат от съдебна процедура и това от гледна точка на международните отношения означава, че е политически акт спрямо държавата, за чиито граждани става дума, което обаче води до административни действия в САЩ и има правни последици спрямо засегнатите лица. Политическият ефект може да се търси поне в три полета - като обществен резонанс в България; в двустранните отношения САЩ-България и като международен отзвук". Този анализ направи пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. 

Според него конкретният ефект от наложените санкции ще е както върху политическото възприятие на България, но и в икономически план - отношение на инвеститори и бизнеси.

"Този акт на САЩ повтаря постоянно повтарящата се констатация и в европейските доклади за високата степен на корупция в България и за липсата на достатъчно ефективна борба с нея - и като политическа воля, и като резултати от действията на съдебната система", обясни международният анализатор. 

Снимка: БГНЕС

Любомир Кючуков припомни, че ЕС прие също закон, аналогичен на "Магнитски":

"Когато говорим към държавите - това е върховенството на закона и правата на човека, обвързано с използването на еврофондовете. А срещу личности - за корупция с евросредства, е Европейската прокуратура, като мерките са съдебни - спрямо личности".

Обществената реакция на санкциите показва, че беше бръкнато дълбоко в раната, обобщи Любомир Кючуков и определи това като ясен симптом, че и политическата, и правосъдната система не може или не желае да се заеме сериозно с корупцията.

В предаването "Нещо повече" социологът Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че не е избрано случайно времето на обявяването на санкции срещу Васил Божков, представен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Пеевски - "бивш депутат", и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции:

"Дори ясно е казано в текста, че част от тях използват политическа корупция и влияние в медиите за влияние върху изборите. Т.е. това е ясно предупреждение към всички български институции за това на какво трябва да бъде обърнато внимание, за да се предотвратят подобни прояви на следващите избори".  

Снимка: ЦИД

Според Галев санкциите са силен сигнал и по отношение на европейските партньори на САЩ и техните институции:

"Няма съмнение, че всички тези злоупотреби, за които американските служби са натрупали вероятно достатъчно доказателства, включват и евросредства".

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков и Тодор Галев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме притеснения в посока дали няма да има колизии във връзка с работата в сериозен обем на машините,..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на преговори за съставяне на правителство. "Модел Република България" - младежи създават правителство в..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27