Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков проследява в книга съдбата на спасителите на българските евреи

Това не е служебен кабинет, това е кабинет на президента Радев, коментира актуалната политическа обстановка в страната той

Снимка: ciela.com

Новата книга на проф. Вили Лилков "Доблест и наказание" проследява усилията за спасяването на българските евреи.

"Спасяването на българските евреи е уникален факт в историята на 20 век. В годините, когато в цяла Европа, да не говоря за останалата част на света, властват идеите на антисемитизма, расовите теории взимат връх, когато евреите са гонени, избивани, ограбвани в цяла Европа, тогава в България еврейството е спасено. То няма тази съдба въпреки антисемитските закони, които са гласувани. Обикновено, когато се говори по този въпрос, се споменава само Законът за защита на нацията, но има още 5 антисемитски закона по отнемането на еврейските аптечни концесии, облагането с еднократен данък, отнемането на непокритите имоти и още 35 антиеврейски наредби. Въпреки антисемитското законодателство и опитите на правителството на Богдан Филов да депортира евреите, поне част от тях, тези опити не успяват и те не успяват благодарение на постъпките на доблестни и просветени българи", каза за БНР проф. Вили Лилков, бивш заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. е избран за народен представител от 25-и МИР София от групата на Реформаторския блок.

По думите му в неговата книга се споменава за хора, които са непознати досега като спасители и защитници на българските евреи. Той проследява и съдбата на оцелелите сред 9 септември 1944 г.:

"Аз проследявам съдбата на защитниците на българските евреи след 9 септември, защото това е вече иронията на съдбата. Едни хора, които са спасявали и защитавали евреите, защитавали са ги от антисемитското законодателство, в последствие попадат в тяхната роля. Срещу тях са насочени закони, те са изправени на съд, те са ограбвани и някои от тях дори са убити, други попадат в концлагери. Отнето им е имущество", допълни в предаването "12+3" проф. Лилков.

Подзаглавието на книгата е "Държавна сигурност и Народният съд срещу спасителите на българските евреи".

"Освен съдбата на митрополитите от Светия синод проследявам съдбата и на достойните писатели, които застават в защита на евреите. Известно е, че около 20 писатели, начело с Григор Чешмеджиев и Стилиян Чилингиров, подписват писмо до Богдан Филов в подкрепа на българските евреи, срещу депортацията и за съжаление след 9 септември Стилиян Чилингиров е отречен като писател, забравен е. 15 училища, които носят неговото име,  са преименувани. Творчество му е обявено за упадъчно и той самият изпада в немилост, не пише. Петър Горянски - човекът, който обикаля и събира подписите за това писмо, той също е забранен като писател и полага обществено полезен труд на гара Роман. Един писател като Трифон Кунев има нерадостна съдба след 9 септември, а той в лично качество обикаля, чука по министерските кабинети и търси помощ за евреите. Христо Пунев също български писател напълно забравен, той е имал много сериозна обществена дейност в защита на българските евреи".

Проф. Вили Лилков коментира и политическата ситуация в страната:

"Няма досега президент на България, който, назначавайки служебно правителство, да го е превърнал в свое правителство. Това не е служебен кабинет, това е кабинет на Радев, който трябва лично да обслужи неговите интереси. Този кабинет се държи по начин, по който досега не се е държал никой кабинет. Той дава приоритет на съвсем други задачи, а не да подготви изборите и този кабинет има и задача да подготви изборите през есента. Този кабинет дава знак как би трябвало да изглежда кабинета след изборите".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34