Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън предупреждава Джонсън да не излага на риск споразумението за Северна Ирландия

| обновено на 10.06.21 в 18:41
Джо Байдън и Борис Джонсън със съпругите си Джил и Кари.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън, който пристигна във Великобритания за срещата на високо равнище на Г-7, ще предупреди британския премиер Борис Джонсън, с който се среща тази вечер, че не трябва да излага на риск мирното споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия. При пристигането си късно снощи Байдън заяви също, че не търси конфликт с Русия, но ще бъде твърд, ако Москва следва неприемлива за Вашингтон политика. 

В центъра на вниманието днес, ден преди началото на срещата на Г-7 в графство Корнуол, е срещата на Байдън и Джонсън. Байдън иска да договори нова „Атлантическа харта“ по подобие на споразумението между Чърчил и Рузвелт през 1941 година.

Много важен момент е постигане на двустранно споразумение за свободна търговия, но оптимизмът е умерен след като американският президент вече предупреди Джонсън да не застрашава мирния процес в Северна Ирландия във връзка с Брекзит.

Джо Байдън има натоварена програма по време на срещата на Г-7 в Корнуол, като в неделя има планирана среща и с кралица Елизабет Втора в двореца Уиндзор.

В сряда Байдън ще се срещне в Женева с руския президент Путин. По този повод той каза, че Съединените щати не търсят конфликт с Русия, а искат стабилни и предвидими отношения.

Президентът на САЩ е твърдо решен да възстанови трансатлантическите връзки и да преформатира отношенията с Русия след 4-те години управление на предшественика му Доналд Тръмп.

Ако обаче Русия се впусне във „вредни дейности“, както се изрази Байдън, тя ще понесе всички произтичащи от това последици.

В предаването "Нещо повече" професор Динко Динков, преподавател по международни отношения в УНСС, коментира, че посещението е много важно, но не трябва да прекаляваме с очакванията си от него. Той подчерта, че кулминацията на тази обиколка ще е срещата Байдън - Путин в Женева.

Интервю с проф. Динко Динков можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обвинения след масово сбиване в Силистра

След сблъсък между две лица в неделя в Силистра, прераснал в масово сбиване, двама са задържани за 24 часа, като на един от тях мярката е удължена на 72 часа, а ще бъде поискано и постояннота му задържане под стража.  Ще му бъде повдигнато и обвинение по два текста.  Процесуално-следствените действия продължават. Събират се доказателства за..

публикувано на 16.04.24 в 09:34

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:17
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Димитър Марков

Димитър Марков: Тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега". Това заяви пред БНР Димитър Марков, директор на..

публикувано на 16.04.24 в 08:52
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14