Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от Болярово

Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от град Болярово. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков със стопанката и нейните адвокати.

„Лично съм готов да съдействам на колегите от Българската агенция по безопасност на храните и да вземем пробите заедно. Ще изготвим план за действие и имате пълна подкрепа от наша страна“, заяви доц. д-р Неделков.

Ана Петрова и адвокатите й заявиха, че благодарят за организираната среща и за това, че служебното правителство внася нова линия за решаването на въпроса, който залежава от 2018 г.

Участие в разговорите взе и изпълнителният директор на БАБХ доц. д-р Деян Стратев. Той декларира пълна подкрепа и готовност за действие по казуса. Доц. Стратев заяви още, че новото ръководство на Агенцията ще работи за и в полза на гражданите в пълна координация с МЗХГ.

Припомняме, че през месец юли 2018 г. БАБХ обявиха 7 огнища на чума по дребните преживни животни в общ. Болярово, обл. Ямбол и в с. Кости, общ. Царево, обл. Бургас. По тази причина бе издадена заповед за евтаназиране на животните в района, където животновъдството е основен поминък на хората. Заради болестта бяха унищожени над 2000 животни. Стадото на Ана Петрова обаче беше опазено от доброволци.

Във връзка с темата за обезщетение на фермерката, поради пропуснати ползи стана ясно, че ще бъде потърсена и възможност за финансово подпомагане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.