Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Боряна можеше да стартира много по-добре, Катрин започна уверено

Президентът на БФХГ Илиана Раева сподели, че се е надявама на по-добър старт за  Боряна Калейн, а Катрин Тасева е започнала уверено участието си на европейското първенство по художествена гимнастика във Варна. След изиграване на съчетанията  с обръч и с топка,Тасева е втора във временното класиране, а Калейн - трета, след първите два от общо четири групи в квалификацията за многобоя .


"Моята оценка за представянето им предполагам ще се препокрие с оценката на всички, които следят нашия спорт - специалисти, журналисти, съдии, че Боряна можеше да стартира много по-добре, но се случва. Не е страшно, защото това все пак е квалификация, трябва да влезем в първите 24. Катрин стартира доста уверено, много добре. Това, което като статистика мога да кажа, че Боряна на всички състезания влиза малко по-трудно и по-силните дни са й втори, финали. Направихме един много бърз анализ - това, от което има нужда тя ще стана и мисля, че утре ще покаже истинската си сила, защото е в много добра форма и тя и Катрин. Надявам да имаме късмет и добри дни", каза Раева след представянето на българките.

Президентът на БФХГ похвали гимнастичките от ансамбъл (девойки), които вчера спечелиха три сребърни медала - в многобоя и на финалите на отделните уреди.

"При ансамбъл (девойки) видях едни много смели момичета на първо място, защото всички трябва да разберат, че този огромен труд, който полагат и влагат в тренировките изисква изключителна смелост на състезанията. Те трябва да са смели. Аз видях точно това, едни усмихнати, концентрирани, уверени в силите си момичета. Състезателчета, защото едно е да си спортист, друго е да си състезател, да умееш да се състезаваш. Изпълниха ми душата. На финалите, както и в многобоя, разбира се, те бяха просто уникални. Изумителни бяха! Най-много се зарадвах на тяхната смелост и концентрация. Смелостта - за мен това качество е много важно. Аз много уважавам състезатели, които не се боят от състезание, които дават най-много от себе си на състезание, защото в крайна сметка това е смисълът. Родени състезателчета, един отбор изцяло създаден, мотивиран и направен до тази прекрасна визия, която видяхме във всяко едно отношение, от двете изключителни треньорки Вяра Ваташка и Цветелина Найденова и много дълбоко се надявам те да продължат да работят и да не се откажат", добави Раева.

"Не съм доволна, определено мога повече и ще го покажа. Намирам се в много добра форма и определено имаше много емоция пред родна публика, но треньорите вярват в мен, аз също вярвам, че мога и съм готова за по-силно представяне. Това е емоция, която определено не трябва да допускам толкова близо до себе си и през следващите дни ще бъда малко по-изолирана. Г-жа Раева определено знае как да ни мотивира и с нея поговорихме много, смятам, че ще се представя много по-добре. Аз поначало съм много мотивирана, но сега, след като допуснах тези грешки, защото и на топката също имаше неточности, макар да нямаше изпускане и в следващите дни съм мотивирана да се представя блестящо, тъй като съм в много добра форма", каза Боряна Калейн.


"Доволна съм от старта. Концентрирана съм да покажа най-доброто от себе си и не разглеждам това състезание като последното ми Европейско първенство, а като едно поредно състезание и съм толкова концентрирана и вглъбена в себе си, че нищо друго, освен моята игра не ме интересува. В много добра форма съм и мисля, че ще се се представя на нужното ниво. Надявам се да задържа това състояние", заяви Катрин Тасева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе

ПСЖ е на малка крачка от титлата във Франция

Пари Сен Жермен победи като гост Лориен с 4:1 и е съвсем близо до нова титла във френското първенство 4 кръга преди края. От нея го делят две точки, реално една, заради много по-добрата си голова разлика от втория Монако. Монегаските отложиха малко развръзката с победа у дома си с 1:0 над Лил, но изостават с 11 точки от лидера. В друга среща от 29-ия..

публикувано на 25.04.24 в 06:56
Аталанта

Аталанта продължава успешно на няколко фронта

Отборът на Аталанта продължава с отличното си представяне на няколко фронта. След като отстрани Ливърпул в Лига Европа, тимът на Джан Пиеро Гасперини се класира на финала за Купата на Италия.  Аталанта отстрани Фиорентина в полуфиналите, след като победи в реванша у дома си с 4:1. В първата среща флорентинци спечелиха с 1:0, но това за тях се оказа..

публикувано на 25.04.24 в 06:39
Евертън - Ливърпул

Евертън спря Ливърпул за титлата в Англия

Евертън преустанови почти всички надежди на градския си съперник Ливърпул за титлата в Англия, след като „карамелите“ спечелиха заслужено с 2:0  в отложен мач от 29-ия кръг. Успехът на практика, но не и на теория, подпечата спасяването на „карамелите“ в елита, докато „червените“ имат все по-малко шансове да стигнат до златните медали. Големите герои за..

публикувано на 25.04.24 в 06:16
Кевин Пенев и Здравко Куртев (треньор)

Гимнастиците ни не успяха да се класират за финалите на Европейското

Българските състезатели не успяха да се класират за финалите на отделните уреди на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Най-предно място в пресявките намериха Кевин Пенев, който е 18-и на земя, и Даниел Трифонов с 19-а позиция на прескок. Само първите осем от всеки уред продължават в борбата за отличията. На земна..

публикувано на 25.04.24 в 06:06

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Лудогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35