Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Араш пред БНР: Ако правиш нещо смислено, хората ще се припознаят в него

Снимка: arash.se

"Никога не знаеш кога мелодията ще дойде при теб, кога идеята и чувството ще се появят. Може да е, докато си на вечеря. Или по време на парти. Трудно е просто да отидеш в студиото и да си кажеш - ок, хайде да направим хит, гледайки в стената. Понякога работи, но не винаги". Това сподели в интервю за БНР любимия на поколения изпълнител от ирански произход Араш. 

Араш записва дебютния си албум през 2005 година. Синглите му Boro Boro и Temptation (в дует с Ребека Задиг) се издигат в топ класациите в Европа, а видеоклиповете към тях се излъчват по повече от 20 издания на MTV в различни държави. През годините работи с Шаги, Шон Пол, Снууп Дог. Има и няколко дуета с Хелена Йозефсон. В YouTube клиповете му са с над 700 милиона преглеждания. 

Певецът, композитор и продуцент е работил за кратко в бар в Слънчев бряг, само за забавление. 

"Първите ми спомени са от Слънчев бряг. Но това не е истинската България, според мен. Много туристическо място е, определено, всички са там, за да празнуват. Всяка страна си има такава парти локация. Спомням си столицата ви София. Бях там по покана на една голяма радиостанция. Направихме страхотно шоу. Дойдоха поне 20 000 души. Не очаквах толкова много от българските фенове. Те започнаха да пеят с мен. Дори на родния ми език - фарси. Помнеха текстовете на песните ми, бях шокиран. Много се зарадвах, че докосвам сърцата на хората и ги правя щастливи. Много приятен спомен ми остана. По подобен начин в толкова много страни публиката знае текстовете на песните ми на фарси. Хора от Иран и региона, които идват на концертите ми, благодарят от сърце. Разказват ми, че техни приятели от различни националности пеят моите песни и това ги прави много горди. Най-добре обаче говоря на шведски, защото в Швеция съм прекарал най-много години от живота си", сподели Араш за предаването "Нощен Хоризонт". 

Той върна и лентата назад, спомняйки си за музикалното начало: 

"Бях на 14 или на 15 години и имахме музикална банда в училище. С някои от моите приятели в Швеция започнахме такова музикално начинание. Не правихме най-добрата музика, но давахме всичко от себе си. Бандата ни се казваше "Стерео инжекция", бяхме пет деца, заедно ходехме на училище. Започнахме да пеем по различни малки места и фестивали. Градът ни уреждаше събитията. Такъв бе и първият ми контакт с публиката". 

Араш смята, че ако правиш нещо смислено, хората ще се припознаят в него

"Ако не си вложил особен смисъл публиката слуша песента, да, може би дори харесва за кратък период от време, после обаче тя се изпарява". 

Цялото интервю с Араш можете да чуете в първите часове на 16 юни в предаването "Нощен Хоризонт" с водещ Иван Русланов. 

Слушайте на вълните на Програма "Хоризонт" или онлайн на player.bnr.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   на песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   на песента,..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 15.04.24 в 16:05