Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на върха ЕС - САЩ в Брюксел

Снимка: Архив

Слагане край на пандемията от Covid-19, проправяне на път към устойчиво икономическо възстановяване, отношенията с Русия и Китай са сред темите на срещата на върха ЕС-Съединени щати, която ще се проведе днес в Брюксел.

ЕС ще бъде представен от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, а Съединените щати - от президента Джо Байдън, който е в Брюксел от неделя и участва в провелата се вчера среща на върха на НАТО.

Очаква се те да поемат ангажимент за осигуряване на по-справедлив достъп на ваксините срещу Covid-19, както и за неговото лечение.

Те ще препотвърдят подкрепата си за глобалния механизъм за разпределение на ваксините КОВАКС.

Лидерите ще обсъдят укрепване на сътрудничеството в борбата срещу климатичните промени и ще препотвърдят ангажимента си към прилагането на Парижкото споразумение,  както на намерението си за постигане на климатичен неутралитет до 2050 година.

Те ще дискутират и възможностите за сътрудничество с Китай и Русия, както и за укрепване на стратегическото си партньорство в контекста на НАТО. Това е първата среща ЕС-Съединени щати от 2014 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джо Байдън

Джо Байдън: НАТО е единна и солидарността на съюзниците е непоклатима

НАТО е единна и солидарността на съюзниците е непоклатима! Така президентът на Съединените щати Джо Байдън определи на пресконференция в Брюксел състоянието на НАТО след срещата на върха днес. Байдън заяви, че насрочената за сряда в..

обновено на 14.06.21 в 23:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят в тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия.. Мощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи..

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а..

публикувано на 25.04.24 в 16:23