Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веселина Ботева: 10 хиляди души получават патронажна грижа в дома си

Снимка: Pixabay
"142 общини до момента са сключили договор за подпомагане за болни и възрастни хора по програмата "Развитие на човешките ресурси" и чрез "Патронажна грижа +" и малко над 10 хиляди лица се подкрепят в домашна среда“, каза пред БНР Веселина Ботева, директор на дирекция "Социални дейности" в община Пловдив и заместник-председател на Комисията по социална политика на Националното сдружение на общините.

„По предходните компоненти на патронажна грижа са се възползвали около 40 хиляди лица. До края на месец юли всяка община може да кандидатства по "Патронажна грижа +".

Хората могат и да се обадят на телефони към дирекциите за социално подпомагане, ако те са трудно подвижни се изпраща социален работник, който да подаде документите им, за да бъдат включени в проекта, като наборът от документи не е голям. Това е и заради пандемията, в помощ на трудно – подвижни хора“, поясни още в "Хоризонт до обед" Веселина Ботева.

По думите и веднъж дневно до 2 часа лицето получава помощ в зависимост от потребността на човека – това включва рехабилитация, медицинска грижа, психолог или сътрудник социални дейности.

Близо 100 възрастни и хронично болни жители на община Тунджа ще получат медико-социална помощ по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Услугата ще се предоставя в продължение на една година и е насочена към преодоляване на последствията от Covid - 19.

Мобилни екипи ще посещават домовете на хронично болните и хората в риск в 44- те села на община Тунджа, като освен за здравословното им състояние, ще помагат и в ежедневната им работа. Проектът е на стойност над 383 000 лева и по него ще бъдат ангажирани 12 специалисти.

„Проектът предвижда сформирането на два екипа, единият административен, а вторият на терен, където социален работник ще извършва оценките на потребителите, рехабилитатор, медицински сестри и домашни помощници.

Практиката обаче показва, че хората се радват някой да отвори вратата им, пък било само и да си поговорят. Идеята да се предоставят услуги в рамките на два часа дневно, не винаги се получава. Обикновено нашите специалисти се застояват повече, защото хората искат да си говорят“,  посочи в „ Хоризонт до обед“ ръководителят на проекта Силва Иванова.

Финансирането е по две направления - едното е предоставяне на патронажни грижи за лица, които са с хронични заболявания и лица с увреждания. Второто направление е с мерки, свързани с пандемията - там ще бъдат насочени усилията към хигиенизиране, закупуване на лични предпазни средства и други.

А Минка се грижи от години за болни и възрастни хора. Пред "Хоризонт" тя разказа, че най-важното в този нелек процес е да се спазва дневният режим на пациента.

"Необходимо е да им обръщаш внимание, като на близък човек, това са последните години на тези възрастни и трудноподвижни хора. Вече 6 години гледам болни хора и всички са доволни. Защото съм отговорна към тях", разказа още Минка.

Още по темата в звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Претоварените камиони - проверки има, резултат не

„Всички знаем, че претоварени камиони се движат на територията на България, затова  ИА „Автомобилна администрация“ постоянно организира специализирани акции, с които да бъдат доказани тези претоварвания, да бъде извършен засилен контрол над тези автомобили. За всеки случай, в който сме установили претоварване, сме взели отношение.“ Това заяви..

публикувано на 23.09.21 в 09:28
проф. Григорий Вазов

Проф. Григорий Вазов: Още не можем да разберем Вазов

Българинът има качеството когато не разбира нещо или да го обругава, или да го величае. Ние още не можем да разберем Иван Вазов. Това каза пред БНР проф. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, правнук на Кирил, един от братята на Иван Вазов. Григорий Вазов направи паралел между времето на Вазов и сегашната..

публикувано на 22.09.21 в 09:40
проф. Ивайло Христов, УНСС

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха

Лесно е да се каже да бъдем свободни и независими, но бедният човек нито може да бъде свободен, нито независим. Ако не са решени за масовия човек основните екзистенциални проблеми, не можем да бъдем нито свободни, нито независими. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Ивайло Христов, преподавател в  катедра „Медии и обществени комуникации“..

публикувано на 22.09.21 в 08:30

Йордан Апостолов: Фирмите превозвачи плащат на ДАИ, за да не глобяват претоварените камиони

Бивш бургаски депутат Илчо Доганов започна кампания под мотото „Не претоварвай“ в отговор на масовата практика тежкотоварни автомобили да превишават количеството на стоката, която превозват. Протестиращите от Айтос продължават да настояват да не се  допуска преминаването през града на  тирове след тежката катастрофа там. В страната от..

публикувано на 21.09.21 в 10:26
Иван Мандаджиев

Иван Мандаджиев: България има нужда от мечтатели

„България има нужда от мечтатели. България има нужда от хора, които не се побират в това, което се случва около тях в момента, а мислят малко по-глобално и с малко по-дълъг поглед върху нещата.“ Това каза в интервю за БНР Иван Мандаджиев, мениджър в глобална консултантска компания в Мюнхен. „ Виждам добро течение в момента в България. Виждам..

публикувано на 21.09.21 в 10:23

Елена Дариева: „Продължаваме промяната“ прекъсва възходящия тренд на ДБ

„Без съмнение кой е мандатоносителят е важно, тъй като това е лицето на политическия проект. Политическият проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев тръгна с много сериозната заявка за почтеност и по тази причина най-малкото ще се гледа под лупа кои са партньорите, на които те се спират .“ Това каза пред БНР Елена Дариева от..

публикувано на 21.09.21 в 08:36
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Няма да се изненадам, ако България изпадне зимата в сериозна енергийна криза

"Българските потребители нямат голям избор и ще продължават да разчитат на топлофикациите , там където ги има и чрез отоплението на ток, а в крайните квартали на дърва“, коментира пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум във връзка с поскъпване на тока и парното. К. Стаменов: Ситуацията е драматична,..

публикувано на 20.09.21 в 12:45