Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън след срещата с Путин: Направих това, за което съм дошъл

| обновено на 16.06.21 в 22:31
Джо Байдън и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На срещата в Женева президентите на САЩ Джо Байдън и Русия Владимир Путин се договориха военни експерти и дипломати от двете страни да изработят механизъм, с който да се контролират новите и опасни оръжия.

Вашингтон е представил и списък от 16 критични инфраструктури, които не може да бъдат мишени на кибератаки.

Обсъждано е как да се възпрепятства разработването на ядрен арсенал от Иран -  нещо, което е в интерес и на Русия, и на Съединените щати, заяви Джо Байдън.

От изявленията на двамата президенти става ясно, че по кризата в Украйна ще се придържат към прилагане на Минските споразумения, а за Беларус няма никакво съгласие.

На първо място Джо Байдън постави човешките права и каза:

„Направих това, за което съм дошъл – първо, да определим практическите сфери, в които нашите държави могат да постигнат нещо в името на общите интереси и интересите на света; Второ - да комуникирам директно за американските действия в защита на жизненоважните ни интереси и на съюзниците ни. Трето - ясно да кажа приоритетите и ценностите ни, за да ги чуе директно от мен. Трябва да ви кажа, че тонът на цялата среща беше добър, позитивен. Нямаше резки движения“.

Медийните коментари в САЩ

В медиите беше подчертана позицията на американския президент, че не е против Русия и наблягането му върху целта за стратегическа стабилност.

Вашингтон Поуст отбелязва ангажимента на Байдън винаги да говори в защита на човешките права – нещо, което той аргументира с идеята за Америка, заложена в деенкато на страната.

Асошиейтед прес посочва, че двамата лидери са представили напълно различни гледни точки по наболели теми като кибератаките идващи от Русия.

Срещата бе отразявана в специални предавания с живи включвания по основните телевизионни канали.

Тепърва предстои да се разбере как е било прието представянето на Байдън в Женева. Наскоро допитване на Си Би Ес показа, че мнозинството от американците биха искали да видят по-твърда политика спрямо Путин за сметка на сътрудничество с него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Путин

Путин: САЩ и Русия възобновяват преговорите за контрола върху въоръжаването

На пресконференция след срещата на върха руският президент Владимир Путин съобщи, че е решено посланиците на двете държави да се завърнат съответно в Москва и Вашнигтон. Путин заяви още  „Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на..

обновено на 16.06.21 в 23:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият..

публикувано на 23.04.24 в 21:52

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници,..

публикувано на 23.04.24 в 21:48

Александър Йорданов от ЕНП настоя комплексът "Камчия" да бъде конфискуван

Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов настоя да бъде конфискуван комплексът "Камчия" по време на дебат в Европарламента, посветен на използването на руските активи за възстановяването на Украйна. "В България, на брега на прекрасното Черно море,..

публикувано на 23.04.24 в 21:17

И Марин Димитров ще чака в ареста делото за ОПГ с Банкова и Живко Коцев

Софийският градски съд задържа под стража хасковския бизнесмен Марин Димитров. Заедно със сина му Стефан, бившата шефка на Митниците Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, той е обвинен за участие в организирана престъпна група за..

публикувано на 23.04.24 в 20:21
Стопкадър /

Пуснаха журналиста Димитър Стоянов под гаранция от 5000 лева

Журналистът Димитър Стоянов е освободен срещу гаранция от 5 000 лева. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.  43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство.   Той беше задържан и отведен в Пето РПУ в..

публикувано на 23.04.24 в 19:54