Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В плевенското село Ясен ще гласуват само с машини на частичния местен вот

Снимка: Ани Петрова

На 27 юни в плевенското село Ясен ще се проведат частични избори за кмет на кметство. Четирима кандидати ще се борят за доверието на избирателите. Ще се гласува в три секции само с машини. 

Това е първото населено място в Плевенска област, в което ще се гласува само с машини според последната промяна в избирателния закон.

Регистрираните кандидати за местните избори в Ясен са Анатолий Пеков, предложен от „Републиканци за България”, Йото Добрев, който е  предложен от ВМРО- БНД, Иван Пенчев, кандидатура на ГЕРБ и Мариана Иванова, която е издигната от инициативен комитет. 

Ярослав Димитров   Снимка: Латинка Светозарова

2026 са гласоподавателите по списък. Няма да има подвижна секция за гласуване, но има подадени заявления за гласуване по настоящ адрес, обясни Ярослав Димитров, председател на Общинската избирателна комисия - Плевен

Машините все още не са предоставени на секционните избирателни комисии. Това ще се случи непосредствено преди вота. 

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Инж. Калоян Карамитов: Трябва да има приоритизация на терените за отчуждаване

За пръв път управляващите в общината имат желание да изкупуват частни терени в паркове, квартални градинки и в междублокови пространства, за да не се превърнат в нови затворени комплекси и молове. Според инж. Калоян Карамитов - урбанист, част от "Екипът на София", това е доста добра инициатива .  " През последните 30 години няма нито един..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като заявиха, че това е ден за демонстрации и защита правата на работниците, а не почивен ден...

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха,..

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29