Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ексклузивно интервю за "Хоризонт“ с един от най-известните експерти по ваксини в света

Пиер Моргон препоръчва ваксинация в комбинация на векторна и РНК ваксина

Снимка: БГНЕС

Един от най-известните експерти по ваксини в света Пиер Моргон избра да комбинира два вида ваксини срещу коронавирус, за да се предпази от опасната инфекция. Така той получава първата доза от препарата на Оксфорд/Астра Зенека във Франция, а втората доза за пълна имунизация - в Швейцария, където му поставят "Модерна". Периодът между двете инжекции е осем седмици.

Моргон, който има 30-годишен стаж в различни фармацевтични компании и е старши вицепрезидент на една от китайските компании, които работят по ваксина срещу коронавирус.

„Най-важно за всеки човек е да се имунизира. Ако няма необходимата квалификация за избор на най-подходящата за него ваксина, да се консултира с лекар, а да не прави експерименти“, каза пред БНР Пиер Моргон.

„Избрах да използвам смесването на две ваксини, което се нарича „смеси и съчетай“, първо за да „заредя“ имунната система с една технология, а след това да я стимулирам с друга технология. Разбира се, и двете трябва да целят един и същи патоген. Това е подход, който вече съществува. Например – при ваксините за полиомиелит и други заболявания. Науката за ваксините вече ни е дала знанието, че този подход работи добре. На първо място – обикновено той дава по-силен имунен отговор и на второ – често срещано е след такъв подход, имунитетът да е по-траен“, поясни в „Хоризонт до обед“ експертът.

„В момента има няколко клинични проучвания, които се правят върху този подход. Освен това има наблюдения от реалния живот в държави, които започнаха имунизация с ваксината Астра Зенека, но заради тревогите около кръвните съсиреци много хора се разубедиха за безопасността на този медикамент. Тогава държавите разрешиха ваксинационната схема да приключи с ваксина на друга компания. Струва ми се, че в Испания и Германия бе избран именно този подход“, посочи още Моргон.

Ройтерс

На въпроса защо избира смесване на векторна и РНК ваксина и това ли е правилната последователност Пиер Моргон уточни:

„Все още няма доказателство дали е по-добре да се започне с векторна или с РНК ваксина. В момента има няколко проучвания, които се правят. Ако прочетете вече наличните протоколи, ще видите, че в мнозинството от тях се препоръчва именно да се започне ваксинацията с векторна ваксина и да се завърши с РНК технологията или с рекомбинантен протеин.

На въпроса ако след половин или една година ни трябва трета доза ваксина, какво да изберем, според ваксинационната схема, през която сме, преминали Пиер Моргон заяви:

„Това е много труден въпрос, защото, както знаете, в момента представянето на ваксините е във фаза три на клиничните проучвания. Трябва да изчакаме резултатите, за да направим заключение. От опита, който имаме с други патогени, знаем, че наличните ваксини би трябвало да защитават около година. За хората, които са получили различни ваксини, може да се очаква малко по-дълъг имунитет.

София зелени коридори за ваксиниране срещу COVID-19 на открито

По думите на експерта добрата ваксина е тази, която е поставена в ръката ви. Другите просто не ви защитават.

„Първото и най-важно е да имате ваксина. След това, ако имате възможност за избор на ваксинационна схема и държавата го позволява, приемете различна ваксина за втората доза, ако това ще ви накара да се чувствате по-сигурни. Най-важното е да се ваксинирате. Съвсем нормално е хората да се страхуват от неизвестното, въпреки че „неизвестното“ сега не е чак толкова неизвестно, колкото беше в началото на разработването и пускането в употреба на ваксините“. Той допълни:

"Аз имам добро здраве. Нямам сърдечни или респираторни проблеми, нито наднормено тегло. Спортувам регулярно и мога да кажа, че наистина съм в добро здраве за възрастта си. Това, което е по-важно, познавам добре имунния отговор на организма си, тъй като през живота си съм употребявал много ваксини. Причината е, че аз пътувам много и понякога, за да се посети определено място, трябва да се поставят ваксини. Дори ежегодно си слагам противогрипна ваксина, така че съвсем спокойно мога да твърдя, че съм се подлагал многократно на ваксини и никога не съм имал сериозни странични ефекти.

БГНЕС

Но при хората с диабет и високо кръвно налягане - те са в рисковата група. Това вече е ясно, тъй като при тях са налице толкова рискови фактори и доказателство за това е профилът на хората, които развиха тежки последици от коронавируса или починаха в следствие на инфекцията. Разбира се, има и изключения, но мнозинството са хора с крехко здраве и хронични медицински проблеми. Първото нещо, което искам да кажа, е, че за тези хора е от жизнена важност да се ваксинират, защото са по-уязвими при среща с инфекцията. Второто нещо е, че те трябва да обсъдят всичко това със своя лекар. Той е човекът, който познава добре здравословното им състояние и има квалификацията да им препоръча най-добрия подход за ваксиниране“, заяви още Моргон.

На въпрос трябва ли децата да се ваксинират срещу коронавирус и подходящи ли са за тях ваксините, които вече са налични експертът поясни:

„Има ваксини за деца и за възрастни. Например – при ваксината срещу дифтерия и тетанус, тя се поставя на децата, но след това се подновява, когато човек е възрастен. При ваксинацията на възрастните обаче дозата е по-малка – същата ваксина, но в по-малко количество. Понякога дозата за възрастни хора за задължителните ваксини е по-малка, защото тя само подсилва имунитета, който вече е придобит от ваксините, направени им като деца. Противогрипната ваксина е еднаква за всички.

Съществуващите ваксини за възрастни срещу коронавирус създават имунитет и са безопасни за здравето. Това, което знаем за тях, е, че са подходящи за тийнейджъри и подрастващи".

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33