Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Иван Станков: Около 20% от козите и овцете са „виртуални“

Десетки животновъди се събраха на деветия Национален събор на овцевъдите

| обновено на 18.06.21 в 15:43
4
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Проблеми с работната ръка, със субсидиите, с мнимите стада, с които се крадат субсидии, имат българските овцевъди. Десетки животновъди се събраха на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец на деветото издание на Националния събор на овцевъдите.

Няма категорична яснота какви са щетите за бюджета от неправомерно раздадени субсидии за несъществуващи животни. Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, проблемът вероятно засяга една пета от бранша: 

Поне едно 20% от животните влизат в тази група „виртуални“. В момента дават над 1,3 милиона, но овцете реално са някъде към милион-милион и сто. Значителен ресурс, над 30 % от средствата, се „източват“ по този начин и отиват не по предназначение. Порочните практики в България са много. След като установим, всички тези животни ще ги изключим от субсидиране“. 

Марин Маринов от Шуменско отглежда 800 животни от млечни породи овце. Споделя, че тази година овцевъдите си създали сдружение, с което успели да си гарантират с 30 на сто повишение на изкупната цена на овчето мляко до 1,40 лв. за литър, но остават други сериозни проблеми: 

Най-наболелите проблеми са работната ръка и елементарна механизация, от която се нуждаем. Имах 1500 овце, но бях принуден да ги намаля, защото няма как да се отглеждат без техниката, която ми е необходима за тях. Пари, финансиране няма. Не съм участвал по никакви държавни програми. Заплатата на един овчар е 1000 лева, после имаме по 10 стотинки на литър мляко премия. На месец 1300-1400 лева си ги изкарва. От тази година планирам да ги премирам и за живородено и предадено агне“. 

Ана Минковска от панагюрското село Въта се е прибрала от Испания и със съпруга си и четирите им деца отглеждат 400 овце с тенденция да увеличат стадото: 

„Любовта към животните, няма друго обяснение. Проблеми има, административната част ни е доста проблемна, но се справяме. Ние сме амбициозни млади хора. Работната ръка е голям проблем. Имаме четири деца, две са момчета и се надявам да наследят и да помагат в работата. Трудно е, но се справяме. Изкупните цени варират, което не ни устройва, но се борим“.  

Димитър Ненов от Търговище цял живот гледа овце, сега стадото е от 600 овце и също има проблеми, един от които е изхвърлянето на вълната

Горим я, хвърляме и я горим. Тази година пак. Около тон и нещо изгорих. Иначе млякото горе-долу по-хубава цена. Агнешкото мръзна малко тази година. Мъчим се. Новите депутати да помислят малко повече за животновъдите, животни не останаха вече. Гледат да ги унищожат, да купуваме от веригите, но там курбан с месо от веригите не става. Само за изборите мислят. След изборите ни забравят“. 

На събора на овцевъдите край Петропавловския манастир, който продължава до неделя, има демонстрации на стари технологии за производство на млечни продукти, фолклорни кътове, концерти, производители на сирене и кашкавал предлагат фермерската си продукция на цени от 15 до над 30 лева за килограм.
Снимки: Здравка Маслянкова

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Караджа

„Караул на паметта“ пред паметника на Стефан Караджа в Добрич

„Караул на паметта“ организират учители и ученици от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 153-та годишнина от смъртта на Стефан Караджа. Младежите са подготвили интересни факти за живота на революционера, направили са и вестник, който е бил издаден през 1935 година със статии и стихове за Стефан Караджа. Това е шестият поред..

публикувано на 30.07.21 в 08:50
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: По време на пандемията медиите бяха рупор на властта

По време на пандемията медиите у нас не са застанали на критична дистанция, а са се превърнали в рупор на властта - това установява проучване на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българския хелзинкски комитет и Сдружение „Маргиналия“. По време на пандемията е констатиран  проправителствен уклон , „особено на..

публикувано на 30.07.21 в 07:58
Лияна Панделиева

Лияна Панделиева: Санторини е много популярно място за фотосесии за двойки

Журналистката Лияна Панделиева посети Санторини заедно с 5 нейни приятели: „За първи път на такова място аз отидох с дрон и всяко излитане с дрона е това великолепно откритие на свободата на птица и изведнъж това, което виждаш се оказва или още по-красиво или фасадата е онова, което скрива нещо, което не е предвидено всички очи да видят",..

публикувано на 29.07.21 в 22:30

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на катастрофите

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на нарушенията от страна на шофьорите и ограничаване на катастрофите. Кампанията се казва „Летните послания на „Хоризонт“ и Пътната полиция“. „Лятото е изключително приятно за всички, защото са във ваканция, започват отпуските и човек си почива. Много е..

публикувано на 28.07.21 в 17:04

Предприемат мерки срещу превоза с джипове в района на Седемте рилски езера

Проведе се операция на полицията с участието на жандармерията и екипи на НАП срещу нерегламентиран превоз на туристи с джипове в района под Седемте рилски езера. Това се случва, след като в социалните мрежи се появиха снимки на високопроходими джипове по единствения път до седалковия лифт, въпреки въведената забрана за достъп на МПС в..

публикувано на 28.07.21 в 15:02
40% ръст на търсенето на електрически велосипеди

Инвестират 60 милиона евро в завод за производство на велосипеди

Край Пловдив започна изграждането на нов завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства . Планира се инвестицията да надхвърли 60 милиона евро, а реализацията на проекта ще доведе до разкриването нови 1000 работни места. Очакванията са страната да стане водеща в Европа по производството на електрически..

публикувано на 28.07.21 в 13:13
Фестивалът Узана поляна фест

"Узана поляна фест" постави акцент върху темата за екологията

Фестивалът Узана поляна фест се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово. „Децата и екологията, защото за нас всички публики са изключително важни, но най-интересни са най-малките, защото те са инвестиция от гледна точка на нашата институция и създаването на лоялност и любопитство към това, което правим, но и защото..

публикувано на 28.07.21 в 11:42