Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за казуса с Яйлата

Снимка: Мая Щърбанова

Листът с нарушения в Министерството на културата, оказва се, е огромен, заяви преди седмица в ефира на БНР служебният министър Велислав Минеков.

Сред тях е и проектът за съхраняване на културно-историческото наследство на Националния археологически резерват „Яйлата“ в община Каварна. Той е изпълнен през 2014 година, парите за него са осигурени от Оперативната програма „Регионално развитие“. Отпуснатата сума, според документите, възлиза на 2 131 219 лева, а изплатените средства са 1 660 400 лева. Три са били основните задачи по проекта – изграждането на каменни пирамиди, които да бележат границите на Яйлата, укрепването на каменната църква, както и реставрацията на крепостната стена.

Резерватът „Яйлата“ е едно от най-красивите места по северното Черноморие, място, което привлича с неподправената хубост на природата, както и с наситеността от исторически факти и археологически находки, които принасят допълнителен чар на местността. Яйлата е стъпила на 300 декара приморска тераса, отделена от морето с 60-метрови скали. Внушително, впечатляващо, диво кътче, което е предпочитано място за разходка на хиляди туристи всяка година. И може би точно затова към качествата на резервата е решено да се добави и още едно – то да се превърне в модерна европейска атракция. Така е записано и в проекта „Яйлата – Античната врата на Добруджа“, завършен през 2014-та година, когато кмет на община Каварна е Цонко Цонев.

Първите редовни археологически разкопки на Яйлата са проведени през 1980г. Тогава са проучени пещерните жилища, некрополите, ранновизантийската крепост. В тях участие взема и художникът Владо Руменов, един от най-изявените противници на проекта за възстановяване на културно-историческото наследство на Яйлата, още по време на неговото изпълнение.

"Това което се намери, се консервира във вида, в който се намери, за да не се руши повече. Евентуално, ако има паднали камъни, те се слагат върху зида, с което се приключва", посочи в "Хоризонт до обед" Руменов.

Срещу противниците и в защита на проекта на Яйлата застана тогавашният кмет на Каварна Цонко Цонев, който определи в интервю за БНР думите на проф. Минеков като лъжи.

Снимка: Мая Щърбанова

"Да, много ни харесва, много са величествени моите впечатления от крепостите как са изградени, колко са широки и високи, на самия морски брят и е като спуснати от горе се чувстваме, не съм получила допълнителна информация тук, но ние сме си събрали като туристи преди това нужната информация. Прави ми впечатлеине, че е достроявано, но е хубаво, че хората се грижат, за да остане. Не съм харесвал никога дострояване, защото не може да се напасне както е било в миналото, не изглежда добре, трябвало е да бъде консервирано във вида, в който е намерено", казаха пред БНР туристи, посетили резервата „Яйлата“.

И след като служебният министър на културата проф. Велислав Минеков категорично заяви, че ще даде проекта „Яйлата – античната врата на Добруджа“ на Европейската прокуратура, той допълни и че се надява да има последствия. Не толкова оптимистично се чувства по въпроса обаче Владо Руменов:

"Нито някой ще бъде наказан, нито някой ще върне пари, нито тези камъни ще бъдат съборени. Само ще се вдигне медиен шум, което не е лошо", смята Руменов.

Независимо от споровете относно целесъобразността на изразходените пари, тяхната конкретна сума, за бутафория или за опазване на историческото наследство говорим, факт е, че на Яйлата никой не дава информация на туристите относно обектите, които могат да се видят там, част от нарисувания маршрут е недостъпен, а стъклените парапети, изградени вероятно само за сигурност на хората, но не и с претенциите за античност, са изпочупени. Остава ни да се любуваме на наистина величествената природа, която поне до този момент не е засегната от човешката дейност.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51