Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Василева: Правилно е съотношението медицинска сестра - пациент, а не сестра - лекар

В нашите стандарти на един лекар се падат приблизително по две сестри

Милка Василева
Снимка: Кирил Чобанов

"От предложенията на министъра за промяна в наредбата за стандартите се засягат проблеми, натрупани през последните години. Въпреки тежката ситуация искаме да се видим и да поставим проблемите". Това каза пред БНР Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, по повод настояване на медицински сестри за среща с министър Стойчо Кацаров за парите на "първа линия" и за притеснения относно промяната на медицинските стандарти. 

Василева посочи, че няма медицинска сестра в България, която да работи на по-малко от две места в здравната система, което причинява т.нар. "бърнаут". 

"Когато разчитаме на желанието на работодателя да осигури с необходимия брой професионалисти по здравни грижи лечебното си заведение, за да могат да бъдат осъществени по правилния начин здравните грижи на пациентите, не вярваме, че той ще назначи повече сестри, отколкото са били към днешния момент. Всички знаем, че сега сестрите са много по-малко, отколкото трябва да бъдат, а за качество на здравната грижа изобщо не може да се говори". 

От Асоциацията е разработена методика в унисон с международните стандарти за брой медицинските сестри в различните лечебни заведения, която е представена в Министерството на здравеопазването

В предаването "12+3" Василева подчерта, че никъде в световните стандарти не се говори за обгрижване на лекаря от медицинска сестра, защото медицинската сестра обгрижва пациента

"Средният стандарт е една сестра на пет до седем пациенти в зависимост от лечебното заведение. В нашите стандарти е на един лекар приблизително по две медицински сестри". 

Милка Василева допълни и че не е ясна дефиницията за първа линия:  

"Непрекъснато се говори само за заплащане на труда на лекарите. За мен това е проблем и унизително отношение към професията ни. Ако има поредна Covid вълна, нека никой да не се чуди защо няма достатъчно медицински сестри в Covid-отделенията". 

Интервюто с Милка Василева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06