Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо се забави въвеждането на забраната за пластмасови прибори за еднократна употреба

Снимка: БГНЕС

Защо се забави у нас въвеждането на забраната за пластмасовите прибори за еднократна употреба при условие, че увеличихме многократно пластмасовите отпадъци по време на пандемията.

„Заведенията и ресторантите продължават да предоставят съдове и прибори от пластмаса, при условие, че могат да се предоставят други и това, което бяхме постигнали преди пандемията, сега се загуби. А хората трябва да знаят, че употребата на изделия за еднократна употреба не са по-чисти и безопасни“, посочи в „Хоризонт до обед“ Данита Заричинова от „За Земята“.

До 3 юли т.г. в българското законодателство трябва да бъдат въведени изискванията на Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г. относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

„От ЕС са ни дали две години да транспонираме Директивата за ограничаване на пластмасата, но ние по стара традиция го правим в последните седмици. Имало е работни срещи с производителите на пластмаса, но с останалите заинтересовани страни много късно са проведени разговори по темата. Така че от 3 юли явно няма да стане, може би ще закъснеем с няколко месеца. А трябваше да има информационна кампания“, поясни още Заричинова пред БНР.

„Закъснението не е толкова значително, нито фатално, още повече, че 3 юли беше срокът за провеждането на изискванията по Директивата, а при нас се забави процедурата по Наредбата“, коментира за БНР Илияна Павлова, директор на  Център "Чиста индустрия" към БСК.

„Заведенията и ресторантите продължават да предоставят съдове и прибори от пластмаса, при условие, че могат да се предоставят други и това, което бяхме постигнали преди пандемията, сега се загуби. А хората трябва да знаят, че употребата на изделия за еднократна употреба не са по-чисти и безопасни“, посочи в „Хоризонт до обед“ Данита Заричинова от „За земята“.

До 3 юли т.г. в българското законодателство трябва да бъдат въведени изискванията на Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г. относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

„От ЕС са ни дали две години да транспонираме Директивата за ограничаване на пластмасата, но ние по стара традиция го правим в последните седмици. Имало е работни срещи с производителите на пластмаса, но с останалите заинтересовани страни много късно са проведени разговори по темата. Така че от 3 юли явно няма да стане, може би ще закъснеем с няколко месеца. А трябваше да има информационна кампания“, поясни още Заричинова пред БНР.

„Закъснението не е толкова значително, нито фатално, още повече, че 3 юли беше срокът за провеждането на изискванията по Директивата, а при нас се забави процедурата по Наредбата“, коментира за БНР Илияна Павлова, директор на Център "Чиста индустрия" към БСК.

"Наредбата още не е съгласувана - това предстои. Засега обаче цялостна Наредба не сме виждали, само идеи какви биха били мерките и какво ще залегне в нея. Това ни е представило МОСВ, считаме, че нещата вървят в синхрон и не би следвало да иам изненади. Предвиждат се и санкции по Директивата. Най-тежки са мерките във връзка със забраната за употреба на някои продукти", поясни още Павлова.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43

Туристическата камара във Варна предлага да отпадне PCR тестът за още няколко държави

"Целият път от Кичево, откъдето идват главно румънците в момента е разкопан и разбит. Той е на чакъл, този път не беше наложително да се ремонтира през лятото и в момента имаме струпване на автомобили по долната артерия , която е по пътя за Златни пясъци", каза за БНР председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров. По думите..

публикувано на 18.08.21 в 17:41