Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесмени и граждани настояват да се отвори граничния пункт „Илинден-Ексохи“

Ако не бъде изпълнено искането ще има протест на граничния пункт „Кулата“

| обновено на 23.06.21 в 18:47
Снимка: Радио Благоевград

Спешни действия от българската държава за пълното отваряне на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ поискаха представители на бизнеса и гражданите от граничния район. Това стана на протест с настояване граничният пункт с Гърция „Илинден-Ексохи“ да бъде отворен за леки автомобили и да отпадне часовото ограничение за камионите. Подготвя се и затваряне на пътя Гоце Делчев-Драма.

Пътят от Гоце Делчев, който води за Гърция, вече е блокиран. Въпреки температурата над 36 градуса това не отказва стотици хора да дойдат на протеста.

И бизнесът, и гражданите, търсят отговор на един и същи въпрос - защо повече от година един пункт, изграден между две европейски държави, с европейски пари, стои затворен?

Според много от хората, присъстващи на протеста, единствената логична причина е икономическа – „да не излизат гръцки капитали към този район в България“.

Бизнесът от двете страни на границата обаче е категоричен, че пунктът трябва да бъде незабавно отворен, а доказателство за това е присъствието и на гръцки производители и търговци на протеста.

Ето какво споделиха гражданите и представителите на бизнеса:

„Както са мерките на „Кулата“, така трябва да са мерките и тук. Дали оттам ще се мине или оттук ще се влезе, трябва да влезем в Гърция. Цяла Европа отворена, Гърция затворена. Това нещо не е логично“.

„Аз лично смятам, че затварянето на КПП-то е чисто по икономически причини. Със сигурност доста гръцки капитали постъпват тук, при нас. Днешният ни протест е точно да дадем гласност на проблема, като ако не се вземат мерки, се изнасяме на „Кулата“ с ефективно затваряне на КПП „Кулата“.

Междувременно от Министерството на външните работи в България съобщиха, че са в контакт с гръцката страна по повод трафика на общата ни граница и се търси „решение за настоящата ситуация, свързана с противоепидемичните мерки, наложени от гръцките власти“.

Вчера е бил проведен разговор с представител на посолството на Гърция у нас, на който е станало дума и за отваряне на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ за преминаване на пътници, а не само на товарни камиони и то в определен часови пояс.

Гръцката страна е изразила очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през граничния пункт „Илинден-Ексохи“.

Протестиращи, заявиха, че ако няма решение, ще последва блокада на „Кулата“.

Точно преди година заради разпространението на коронавируса Гърция затвори граничния пункт „Илинден-Ексохи“, който е най-пряката връзка между бизнеса и хората от района на Гоце Делчев, Драма и Кавала. След серия от протести през пролетта гръцките власти взеха решение да се пропускат само тежкотоварни камиони, а от ноември 2020 година часовият прозорец беше ограничен от 7 сутринта до 23 часа. При прогнозите за 40 градусови температури тази възможност ще бъде редуцирана, твърди бизнесменът Илия Дробенов, един от организаторите на протеста:

"Възниква и един много голям проблем, който се задава и който едва ли някой го е помислил. От утре в Гърция температурите ще са 40 градуса, което ще наложи забрана за движение през деня от 11 до 7 вечерта, така че предвид на всичко това и предвид на огромните опашки, които се образуват, ще затрудни неимоверно също дори този транспорт, който преминава през нашия пункт. През нощта са затворени заради това, че не могат да преминават, през деня ще са затворени заради това, че има високи температури и как ще ги доставяме стоките, което е първото и най-важното - да има някакъв вид търговия, за да можем да оцеляваме в тази епидемиологична обстановка, която имаме с Covid-19", каза за БНР Дробенов.

Освен тежкотоварният транспорт, засегнати са и всички хора, които планират летните си почивки в този район на  Гърция.  На практика южната ни съседка нарушава правото за свободно движение на хора и стоки в ЕС, особено на  тези, които имат сертификат за ваксинация или вече са с имунитет след преболедуване:

"Другата причина, поради която ще организираме протеста е, че все пак ние доста добре сме си организирали бързи тестове, PCR тестове, ваксинация също върви в нашия район. Отделно от това има вече граждани, които имат европейски сертификат и въпреки всички мерки, които се взимат, въпреки това, че не сме в червената зона и не можем да преминаваме през "Илинден -Ексохи" с леки автомобили или пеша, а трябва да отидем на "Кулата", което е необяснимо, никаква логика няма. Това е дискриминация, ние не искаме да се премахват мерките, напротив - дори и по-строги да стават, но няма вече аргументи за затваряне на този пункт".

Отварянето на изградения преди 15 години с европейски средства граничен пункт  „Илинден- Ексохи“ съживява икономически двата гранични района и създава много бизнес партньорства. Covid-пандемията нанесе тежки удари, стотици фирми фалираха, стокообменът беше замразен. Затова недоволството е общо и от двете страни на границата:

"Ще има много фалити на фирми, ще има много хора, които ще предпочетат да не работят в България, а да отидат да работят в Германия, в Англия".

След като опитите на регионалните власти в двата гранични района да намерят решение на проблема не дадоха резултат,  бизнесът и обществото призовават българската държава да се намеси спешно, дори и да наложи реципрочни ограничения  на граничните пунктове с Гърция:

"Това не е проблем на гърците, това е проблем на българската страна, която трябва да вземе реципрочни и съответни мерки. Нашият протест ще е насочен против неправомерното затваряне от гръцка страна, но ще търсим и активното съдействие на българската страна за взимане на реципрочни мерки, защото има мерки, които могат да се вземат, за да можем да се опитаме да отворим пункта за граждани".

Ако предупредителният протест не успее да провокира бързи решения, следва блокада на „Кулата“, категоричен е бизнесът. Както стана и миналата пролет:

"Ако не бъдем чути, ще бъдем принудени да отидем на граничния пропускателен пункт "Кулата". Ефективно този път ще бъдем много по-организирани и много по-малко толерантни. Ефективно ще трябва да затваряме международен голям път и да причиняваме неприятности както на хората, които са тръгнали на почивка, така и на хората, които превозват стоки от двете страни на границата. Молим да бъдем чути и да не се стига до такива ексцесии". 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за случая..

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Силистренци ще гледат премиерно нова интерпретация на "Криворазбраната цивилизация"

Добре познатия сюжет на пиесата "Криворазбраната цивилизация" силистренци ще имат възможност да гледат тази вечер от 19:00 часа на сцената на Драматично-кукления театър, но поднесен в стила на театралната клоунада. Въпреки това, посланието на спектакъла остава същото, а именно, че приемайки новите неща, не трябва да загърбваме род и родина...

публикувано на 16.04.24 в 10:18
Протест на журналисти в Атина, май 2016 г.

Гърция: Денонощие без новинарски емисии, журналистите искат скок на заплатите

Работещите във всички гръцки медии участват в 24-часова стачка, като част от призива на синдикатите за протести. Журналистите стачкуват днес, за да излъчват утре протестните демонстрации в страната. Всички медии прекратиха излъчването на новинарски емисии за 24 часа в знак на подкрепа към синдикатите и техните искания за стачката утре...

публикувано на 16.04.24 в 10:04

Селски кметове от Кюстендилско - със собствен бюджет

Кметовете на села в община Кюстендил вече имат собствен бюджет - по 6 хил. лева за по-големите, и по 3 хил. лева - за по-малките населени места, както и  карти за безплатно гориво и за безплатно пътуване с междуградския и градския траспорт. Това обяви кметът на Общината инж.Огнян Атанасов, като припомни, че това е бил неговия ангажимент при..

публикувано на 16.04.24 в 09:54
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

За първи път бивш президент на САЩ се изправи пред наказателен съд

Доналд Тръмп стана първият, макар и бивш президент, който се изправи пред наказателен съд. Бившият президент и настоящ фаворит на Републиканската партия за нов мандат в Белия дом се изправи пред Върховния съд на щата Ню Йорк по обвинения, във фалшифициране на документи. Според обвинението Тръмп е прикрил плащане на нерегламентирана сума..

публикувано на 16.04.24 в 09:53
Цветан Дочев, познат на врачани като Дедо Скръц

Дедо Скръц: Ако днес не накарам поне 5 души да се усмихнат, не съм живял

И тази година предвеликденски си сверяваме часовника с популярния врачански хуморист Цветан Дочев, познат като Дедо Скръц. За пореден път находчивият пенсионер има нестандартно решение за празничната трапеза. От няколко дни Дедо Скръц черпи познати и приятели с бисквитки, върху които е отпечатан характерният му силует с калпак и разперени..

публикувано на 16.04.24 в 09:50
Арести на протеста в Чикаго, 15 април 2024 г.

Пропалестински протести заливат САЩ

САЩ отново са залети от пропалестински протести. Демонстранти блокираха магистрали и важни мостове  в големите градове на страната. Според организаторите действията на протестиращите са част от глобална "икономическа блокада за освобождаването  на Палестина". В Чикаго още в 7 часа в понеделник сутринта демонстрантите заловени за ръце..

публикувано на 16.04.24 в 09:46