Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 000 са подадените молби на българи за оставане на Острова

Лондон с последен шанс за кандидатите за уседналост до 30 юни

До 31 май са подадени 5,6 милиона заявления за статут на уседналост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет години след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Евросъюза Лондон дава 28-дневно предизвестие за кандидатстване за статут на уседналост .

Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще получат официално 28-дневно предизвестие, ако не са успели да подадат заявление за статут на уседналост след Брекзит в рамките на една седмица.

Предупреждението е от правителството в Лондон. Официално срокът изтича на 30 юни.

На Острова хората приемат новината за тези 28 дни като удължаване на срока за подаване на молби за уседнал статут, а това не е удължаване. Крайният срок си остава 30 юни.

За тези 28 дни се говореше и преди, само че сега вече е официално, че те са един вид толеранс на властите точно към споменатите случаи на европейци, които поради някаква основателна причина няма да могат да спазят срока. Става дума за уязвими групи хора, като деца в домове за социални грижи, жертви на домашно насилие и дори трафик и, разбира се, възрастни хора, за които се предполага, че колкото и да е улеснена услугата тя все пак представлява някаква трудност за тях. Говорим все пак за хора, които имат необходимите 5 години престой и имат пълното право да останат на Острова, за да получат уседнал статут или 3 години за временен статут, представяйки необходимите доказателства и документи.

БГНЕС

Този ход на британските власти може да се разглежда и като един вид презастраховане от тяхна страна срещу евентуални оплаквания, когато впоследствие последват съответни мерки срещу хората без статут на уседналост. Ето защо те изпращат тези предизвестия до десетки граждани на ЕС, които по техни данни все още не са кандидатствали и по тяхна информация имат право на статут на уседналост. Като се набляга на момента, че при неспазване на крайния срок последиците могат да бъдат „неприятни“. Става дума за загуба на практика на всички права. Право на работа, право на престой, право на здравеопазване, на откриване на банкови сметки и какво ли не още. Може да се стигне и до депортиране. Адвокати днес предупреждават от страниците на „Гардиън“, че изпращането на тези предизвестия, които те направо наричат „призовки“, внасят още по-голямо объркване. Но от друга страна поне за първи път министърът, който отговаря за имиграцията, Кевин Фостър, се опита официално да даде гаранции, че няма да бъдат спирани внезапно помощите от 1 юли  за онези, които не се успели да подадат заявления, че властите ще бъдат „гъвкави и снизходителни“, както се изрази.

Много интересен момент при обявяването на този ход на властите  вчера бе, че всички останаха много изненадани от изнесените данни, че до 31 май са били подадени 5,6 милиона заявления, при положение, че официално се смята, че пребиваващите на Острова граждани на ЕС са около 3,5 милиона. Макар и това да включва и повторно подаване на заявление, все пак разликата е внушителна и отново повдига въпроса за имиграционната политика на правителството и доколко то е наясно какво става по границите на страната.

ЕПА/БГНЕС

Иначе класацията по подадени заявления се оглавява от поляците с близо един милион такива /975 000/, следвани много близо от румънците /918 000/. По отношение на румънците това е донякъде шокиращо, защото официалната статистика е, че във Великобритания има малко над 400 000 румънци, а сега изведнъж се оказва, че близо 1 милион са подали молби за статут за уседналост. Следват Италия, Португалия и Испания, а България е на шесто място с около 300 000 подадени молби.

При българите се явява същия въпрос като при румънците.  По официални данни не се смята, че има повече от 150 000 българи. Иначе, при по внимателно вглеждане в статистиката могат да се видят още някои любопитни неща за българите. В разбивката за отделните съставни части  на Обединеното кралство излиза, че в Уелс българите са на трето място по подадени заявления за статут на уседналост, което предполага, че са и трети по численост сред пребиваващите от  страните от ЕС. В Шотландия и Северна Ирландия българите са пети по подадени молби и в Англия – шести.

В Лондон пък най-много заявления са подадени в източната лондонската община Нюхам, където живеят големи общност на българи, румънци и литовци – общо около 130 000. Ако има някаква закономерност във всички изнесени данни, това означава, че е възможно около 20 000 българи /вероятно и повече/ да живеят там, а това пък означава населението на град като Своге например, което е доста впечатляващо само за една лондонска община.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17