Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще получи по-малко от очакваното количество Covid ваксини през второто полугодие

Страните членки на Европейския съюз ще получат по-малко от очакваното количество ваксини срещу коронавируса през втората половина на годината, съобщи агенция Ройтерс като се позова на работен документ на Европейската комисия.

Според изчисления на EK Европейския съюз ще получи около 900 милиона дози ваксини срещу Covid-19 в сравнение с 980 милиона дози, които Комисията очакваше преди месец, или с близо 10 процента по-малко.

Документът, който Комисията сподели с лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел в четвъртък, също така показва, че се очаква съюзът да получи по-малко дози през първата половина на годината в сравнение със собствените си прогнози в края на май.

Не се очаква обаче това да повлияе на целта на ЕС да ваксинира 70% от пълнолетното си население през лятото, но показва, че затрудненията с доставките все още могат да наложат промени във ваксинационния процес.

Документът, видян от Ройтерс, също така показва прогнозата на единния блок, според която той ще получи около 500 милиона дози през третото тримесечие на годината и още 400 милиона между октомври и декември от четири производители: "Файзър"/"Байонтех", "Модерна", "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън".

През първата половина на годината ЕС е получил 424 милиона дози, се казва още в документа, показващ данните за доставките, очаквани до 27 юни. Това позволява да се ваксинират с поне една доза 220 милиона души, или 60% от пълнолетното население на ЕС .

Малкият спад през третото тримесечие ще се дължи най-вече на намаляването на доставките на ваксини на "Джонсън и Джонсън", тъй като компанията е изправен пред производствени проблеми. Американската компания се очаква да достави само 7 милиона дози през юли, показва документът на ЕС, след като се очаква да пропусне целта си за доставка и през изтичащото второ тримесечие.

Основният доставчик на ваксини за ЕС - "Пфайзер" се очаква да достави малко по-малко ваксини през последното тримесечие на годината, отколкото ЕС очакваше през май, показват още документите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

" Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой ".  Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.  "От една страна виждаме спад на търсенето не само в IT аутсорсингa, вече има лек спад на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25
Мартин Димитров

ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз"-"Боташ"

От ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Според Радослав Рибарски докладът съдържа "изключително скандални факти и разкрития", които не бива да остават..

публикувано на 18.04.24 в 09:23
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 09:14
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от механизмите за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен експерт от Института по икономически изследвания при..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16