Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линас Линкевичус: Среща на върха ЕС - Русия ще е димна завеса за Путин

Без обща визия европейците няма да постигнат желания резултат в диалог с Москва, сочи литовският дипломат

Линас Линкевичус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Събитията в Грузия от 2008 година и в Украйна след 2014 година показват, че половинчати мерки спрямо Русия са опасни". Това заяви Линас Линкевичус, дългогодишен министър на външните работи и на отбраната на Литва, в коментар пред "Събота 150" на предложението на Берлин и Париж за среща на върха Европа - Русия. 

Господин Линкевичус, какъв сигнал изпратиха Франция и Германия на Русия с предложението си за преки разговори с президента Владимир Путин и с реакцията в Брюксел, която би трябвало да са очаквали? И какво говори това събитие за стратегията на Евросъюза по отношение на Москва?

Това не се случва за първи път. И, според мен, е илюзия, че с преговори нещо ще се промени. Споменахте "стратегия", но аз се опасявам, че такава няма. А когато се срещаш с Путин без визия за това, което искаш да постигнеш - било партньорство, било сдържане, било нещо друго - е много трудно да очакваш някакъв резултат.

Единственото, което може да произтече от такъв диалог, който иначе няма да доведе до нищо съществено и значимо, e Русия да го използва като димна завеса докато продължава да действа по познатия за нея начин. Освен това Кремъл ще получи точно това, от което отчаяно иска - илюзия, че нещата се нормализират, че всичко започва от начало, че отношенията се "презареждат" - и така да бъдат легитимирани досегашните й действия.

Затова може и някой да каже, че е по-добре да се преговаря, отколкото да не се преговаря. Аз пък казвам - че това е така, но само понякога. Дори е по-зле - когато с това се изпращат неподходящи сигнали.

Това не важи ли и за Джо Байдън?

Президентът Байдън разполага с лостове. Всъщност, нека признаем, единствено Съединените щати изглеждат способни да предизвикат някакви промени по отношение на Русия. Байдън и Путин си очертаха червените линии и сега остава да видим на кого са му по-червени, така да се каже, или по-дебели линиите. Ясно е, че след като вече многократно е минавала всякакви граници, Русия едва ли се е впечатлила много.

Само истински, и то силови действия могат да я впечатлят. Не говоря за агресия, а за последователност в политиката. Защото твърде често вече очертаваме някаква политика, само за да дадем скоро след това заден ход заради призиви към прагматизъм, гъвкавост и дипломация. А за Русия такива неща означават слабост и даже покана да продължи това, което прави. Погрешно е разбирането на някои, че не бива да се предприемат някои действия, които биха провокирали Русия. Всъщност я провокираме тъкмо с бездействие.

Смятате ли, че Германия и Франция, включително и заради вътрешнополитическите промени, пред които са изправени, са на път да загърбят Евросъюза и да се грижат само за собствените си, както ги наричат "прагматични" интереси във връзка с Русия?

Знаете ли, тези половинчати мерки като слаби санкции и повърхностни реакции са дори опасни. Нека не забравяме събитията в Кавказ през 2008-а. Окупацията на 20 процента от територията на Грузия предизвика силна реакция на думи - много категорични изявления. Но нищо не се случи тогава. Буквално нищо! И само след няколко месеца все едно нищо не беше станало - заради това, което казвате - т.нар. прагматизъм.

След това обаче се стигна до анексирането на Крим, агресията в Донбас, свалянето на малайзийския самолет, паспортизация на населението в Донбас, отравяния на политически противници на Путин. И това далеч не е всичко... Значи нещо в тактиката ни би трябвало да се промени.

Много от бившите ми колеги външни министри казват: "Трябва ни стабилност." Да, разбираемо е - по-добре стабилност, отколкото нестабилност. Но вижте - Беларус доста дълго време беше като остров на стабилността. Такава ли стабилност ни трябва!? Съмнявам се. Хората в Беларус искат да се освободят и се борят вече почти година, въпреки че са хвърляни в затворите, измъчвани са, изнасилвани. И това се случва в Европа!

Затова нека се договорим какво искаме да постигнем - за стратегия, за обща визия. Готови ли сме да настояваме ценностите ни да бъдат прилагани и защитавани? Добре би било да си живеем комфортно, мислейки си, че нямаме врагове наоколо и че никой не ни заплашва. Но засегнатите не са на някоя друга планета. Те са тук - на нашия континент. Много са близо даже. 

Санкциите са по принцип много мощно оръжие, но къде са червените линии при тях? Някои казват, че санкциите не действат. Други пък се опасяват, че ако се прекали с тях, дори могат да доведат до нежелани резултати.

Първо нека кажа, че не бива да се гордеем с това, че използваме езика на санкциите. Но това е защото нямаме друг вариант. Не винаги обаче използваме ефективно този лост за постигане на целите. И когато от време на време ми казват "санкциите и без това не работят, хайде да ги вдигнем", аз отговарям "не, очевидно санкциите не са достатъчни".

Но на въпроса - отговорът е "зависи". Важното е, че дори от Кремъл официално да казват, че не са притеснени, е ясно, че за тях това е важно. Значи санкциите работят, стига да не са символични. И трябва да се увеличават.

Какво е мнението ви за координирания пакет от санкции на Запада срещу Александър Лукашенко?

За Беларус - да. Този последният пакет - икономическият, е наистина важен. Но за Русия - трябва да погнем олигарсите - онези, които финансират режима там.

Възможни ли са, според вас, наистина честни избори в Беларус скоро? Или просто трябва да изчакаме да видим коя руска марионетка ще го наследи?

И аз смятам, че това е доста реалистичен сценарий. Защото Лукашенко е вреден за Кремъл и затова няма да го оставят още дълго време да си развява коня. Нека не бъдем наивни - след като руснаците се опитват да влияят на политическите събития в Съединените щати, Франция и на други места в Европа, без съмнение го правят и в Беларус.

Ако следващите избори бъдат достатъчно прозрачни, ще можем да заключим, че нещо най-сетне се случва. Но в противен случай настоящият лидер ще бъде заместен от фигурант, марионетка или както искате го наречете. Тогава дори политзаторниците да бъдат освободени, реална промяна няма да има - отново заради половинчатите ни действия. За съжаление понякога правим твърде малко и твърде късно. 

Лидери на държави от ЕС за отношенията с Русия и Унгария 

ЕС се обяви за диалог с Русия, среща с Путин няма да има 

Интервюто с Линас Линкевичус можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Катрин Стоунър: Възобновяване на срещите на върха ЕС - Русия ще е признание на реалността

"Русия е регионална сила, която заплашва някои от непосредствените ѝ съседи, не защото е силна, а от слабост" , каза Барак Обама през 2014 година, когато Русия анексира Крим. След него сенатор Джон Маккейн нарече Русия "бензиностанция, която се..

публикувано на 26.06.21 в 10:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54