Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петропавловският събор се проведе на поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“

Националния Петропавловски събор през 2019 година
Снимка: Здравка Маслянкова

Поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец бяха огласени от песните и хората на стотици пазители на българския фолклор и традиции. Близо 1700 изпълнители се включиха в двудневното издание на националния Петропавловски събор, който се проведе за 16-и път. 

През 1993 г. общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец поставят началото на Петропавловския събор на народното творчество с участието на фолклорни колективи от областта. До 1995 г. съборът се провежда ежегодно, а две години след това Петропавловският събор става национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел“ край Лясковец.

Този събор със сигурност допринася за културния обмен между съставите и специалистите в областта са го определили като „Малката Копривщица“. Така че ние се гордеем с него и го поддържаме вече толкова години“, каза за БНР заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова. 

Домакинството на тазгодишното 16-о издание на Събора на ротационен принцип се поема от Община Горна Оряховица, заяви кметът Добромир Добрев:  

Трите общини показват, че могат да си партнират в такива големи проекти и разбирателството, и самото изграждане на този събор доказват, че синхронът е много важен. Най-възрастният участник е на 90 години – Георги Цоков от хор за обработен фолклор „Зорница“ село Пчелище. Най-малкият участник е Елеонора Дениславова, тя е само на една година и половина". 

И тази година на Петропавловския събор имаше международно участие. Фолклорното си изкуство представиха Народен ансамбъл „Изворче“ от Република Молдова. Репертоарът им включва автентични български песни и обичаи. Гост-изпълнител на събора бяха квартет „Славей“ - Славеите на Надка Караджова, които тази година отбелязват своята 30-годишна творческа дейност.

Участниците в събора представиха 180 певчески и танцови изпълнения и обичаи, разказа кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова: 

Те просто жадуват за такъв вид мероприятия, жадуват да покажат възможностите си, които в рамките на година-година и половина не можеха да направят. Жадуваха да се съберат, да обменят опит и мисли любителите на фолклорните ни богатства. Сега със съчетанието с топло време, ще има доста посетители, защото се оказва, че на българина такива събития му липсват“

Фолклорният събор е с конкурсен характер. Бяха връчени три специални парични награди на кметовете на трите общини, под чиито патронаж се провежда Петропавловският събор. Всяка от наградите е в размер на 200 лева. Сумата беше придружена със специален плакет и диплом. 

Бяха присъдени и 18 лауреатски награди, определени от журито, поясни кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев:  

Журито на събора е с председател академик Крум Георгиев, доайен на българската фолклористика, етнолог, композитор, диригент. Членове на журито са: професор доктор Елена Кутева – музиковед, изкуствовед, дъщеря на основателя на фолклорен ансамбъл Филип Кутев“, професор доктор Даниела Дженева – декан на факултета „Музикален фолклор и хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, главен художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“ и доктор Илия Вълев – доктор по етнология, уредник-етнолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, етнограф и историк“.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов

Ученици от Плевен научиха нови факти за прилепите

Ученици от Плевен се включиха в образователна инициатива „Нощта на прилепите“, организирана от отдел „Природа" на Регионалния исторически музей заедно с представители на Сдружение "Зелени Балкани“. "Днес сме тук, за да си говорим за прилепите, за това колко са оригинални прилепите как няма нито едно друго такова същество   като т ях, как..

публикувано на 23.10.21 в 15:35
Доц. Виолета Чернодринска

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -   междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това..

публикувано на 22.10.21 в 19:39

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00