Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Архитект Константин Пеев: Подготовката на студентите по архитектура трябва да се повиши

Инженер Антони Чипев: Инженерите проектанти трябва да отговорят на изискванията за регулираната професия

| обновено на 29.06.21 в 11:53
Снимка: Георги Нейков, БНР

„Последните 10-15 години качеството на подготовката на студентите по архитектура става все по-ниско. Не зная на какво се дължи, но бъдещите проектанти не могат да определят мащаба на един чертеж, ако не го проверят през компютъра“, коментира в „Хоризонт до обед“ арх. Константин Пеев, заместник - председател на Камарата на архитектите във връзка с предложените от КАБ нормативни промени за повишаване на качеството на архитектурното и инженерно образование.

„По мое време се канеха на лекциите изявени специалисти в практиката, които да преподават по определени курсови проекти за по-сериозни обществени или жилищни сгради, или градоустройствени проекти. Това не са щатни преподаватели, но те са с голям практически опит. И сега я има тази практика, но не е толкова добре застъпена."

След промените 90-те години у нас се закриха големите проектантски организации, а там се получаваше едно вътрешно обучение на младите специалист, посочи архитект Пеев и допълни:

„Ние държим хората, които ще се занимават с инвестиционния процес, независимо какъв проектант ще бъде, да си разбират от работата и да я вършат добре и качествено. А вече се прави така в университетите, че всеки студент да завърши, заради субсидията, която върви с него. А би трябвало да се дава субсидия за този студент, който започне работа като млад специалист.  Другото е да се осигурят стажове по време на обучението по специалността. За нас като организация е важно и да бъдем допускани до участие в оценяването на дипломните и курсовите проекти", заяви още специалистът. 

БГНЕС

По думите на арх. Пеев е добре и учебните планове да се съгласуват с браншовите камари, защото новостите идват бързо, а това не заляга по време на обучението. Самото обучение също трябва да се промени - да се работи по екипи в самия процес на обучение, както е в другите развити държави - за да се научиш да се координираш по различи теми, поясни архитект Пеев.

„Ние държим хората, които ще се занимават с инвестиционния процес, независимо какъв проектант ще бъде, да си разбират от работата и да я вършат добре и качествено. А вече се прави така в университетите, че всеки студент да завърши, заради субсидията, която върви с него. А би трябвало да се дава субсидия за този студент, който започне работа“.

„Трябва да се засили практическата част в обучението и на инженерите“, коментира темата пред БНР инж. Антони Чипев, главен секретар на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

„Има случаи на завършил бакалавър в хуманитарни специалности, след това да правят магистратура в инженерните специалности и кандидатстват за правоспособност пред КИИП. Понякога дори са различни области на науката.

В тези случаи законът казва, че инженерите с магистърска степен притежават ограничена проектантска правоспособност. А ние като Камара проверяваме дали са налице тези условия.

През 2016 година Наредбата за регулираната професия "Инженер в инвестиционното проектиране" даде възможност на магистрите инженери, с бакалавър по друга специалност,  да водят дела срещу Камарата, защото не сме ги допуснали да работят по тази специалност, ако не са изравнили обучението си още в бакалавърската степен с това на инженерите. Университетите не би трябвало да допуска това, защото на пазара се появяват неподготвени инженери", разясни инж. Чипев.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богомил Николов

Богомил Николов: Най-голяма част от сигналите при нас са свързаните с комуналните услуги

„Най- голяма част от сигналите са при нас са свързаните с комуналните услуги- парно, ток, вода. Потребителите често не подават сигналите и не довеждат нещата докрай, когато става дума за проблем с финансови институции като банки и други, ако те са по-активни в тази посока, може би и тези спорове ще започнат да се решават по-експедитивно“,..

публикувано на 04.08.21 в 10:37

Не признават тестовете за антитела за даряване на плазма - така се ограничава броят на дарителите

Потенциални дарители на реконвалесцентна плазма остават извън обхвата на системата за даряване, защото разполагат единствено с резултати от тест за антитела . За това предупреди в интервю за БНР д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”. Според нея изискването да покажеш само резултат..

публикувано на 04.08.21 в 08:32
Янаки Стоилов

Янаки Стоилов: Дано старите и големи икономически интереси не се прегрупират в ново представителство

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда с новото управление да не се окаже така, че „старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство “. В интервю за БНР той посочи, че гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“...

публикувано на 03.08.21 в 09:38
Николай Денков

Николай Денков: В края на август трябва да имаме ясен сценарий за старта на учебната година

„Ние трябва да бъдем готови в края на август с ясен сценарий как стартира учебната година .“ Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Към края на август ще има яснота както по отношение на ваксинирането в системата, така и какво ще се случи към 15 септември, посочи той. Направено е всичко възможно да..

публикувано на 03.08.21 в 08:29

Никола Макавеев: Дали има основание за прекратяване на договора за Детската болница, е нужно мащабно проучване

„Първо искам да направя уточнението, че коментарите, които ще направя са на базата на публичната информация , с която разполагаме. Така че нямаме съвсем пълната картина. Така че, можем да кажем, че договорът е сключен на база влязло в сила решение за избор на изпълнител след проведена обществена поръчка,  даже това беше обжалвано, но..

публикувано на 02.08.21 в 10:41
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Засега няма препоръка за поставяне на трета доза ваксина

„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.     „Това е съвсем очаквано. Сега и градовете по морето идват доста чужденци..

публикувано на 02.08.21 в 09:11

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25