Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банатската общност у нас самофинансира дейността си

Ансамбъл „Фалмис“
Снимка: falmis.org

Банатските българи са малка общност, която се появява, след като католици от Северна България напускат българските земи след погрома на Чипровското въстание през 1688 година.

„В момента банатски българи живеят в Румъния, те са около 9 хиляди, в Сърбия около 3 хиляди и в България около 3-4 хиляди", каза за БНР Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи у нас "Фалмис".

По думите ѝ единственият шанс да оцелее общността при такива условия е да се държи стабилно за всеки един свой член, което допринася със своите качества, умения и труд за просперитета на организацията.

"Според мен точно този исторически път, който извървява общността, предопределя визията и хъса, с който в момента банатските българи се борят да запазят това, което са оставили техните предци и да го продължат в бъдеще", допълни Светлана Караджова.

Религията играе водеща роля за запазването на общността на банатските българи, подчерта директорът на 107 основно училище "Хан Крум" в София Данко Калапиш:

"Банатската общност се отличава със своята религия. Религията на банатските българи е католицизма, за разлика от официалната религия в България, която е източноправославна. Именно благодарение на религията в столетията нашата общност успява да се запази".

Мобилизирани от идеята да се запази общността и популяризирането ѝ, на 25 август 2016 година група от 10 ентусиасти, произхождащи от село Бърдарски геран, се събират в София и поставят основите на ансамбъл „Фалмис“.

"Първо с идеята да танцуваме само банатски български танци, страшно бързо напреднахме и се развихме, тъй като много хора искаха да участват и рязко бройката ни нарасна значително, сформирахме и детска група към танцовия състав и започнахме да се наричаме ансамбъл, тъй като имахме и музиканти, и певци, и деца, и танцьори. Много наситена програма за всички тези почти пет години“, допълни Светлана Караджова.

Банатската общност, дружеството и ансамбъла не получават държавни помощи, а самофинансират дейността си:

"Основeн проблем не само за ансамбъл „Фалмис“, а за всички по-малки ансамбли в страната, които не са държавни, е липсата на целево финансиране и липсата на политика за финансиране, липсата на пространства за репетиции, защото това е най-големият препъни камък за всеки един ансамбъл и тук е момента да се спомене ролята на Католическата църква, която предоставя зали за танци, точно на ансамбъл "Фалмис". Това е най-големият проблем, което не е за подценяване", допълни Данко Калапиш.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09
 Емил Спахийски

Емил Спахийски: Бюрокрацията в ЕС наложи пандемични практики държавите да са рекламодатели в медиите

"Това, което мога да кажа, че освен подобряване на съдържанието на изданията, предстои те да стъпят много силно в дигиталната сфера, но и 100 процента е сигурно, че няма политическа цензура в тези вестници ", каза в "Преди всички" новият главен редактор на вестниците Монитор и Телеграф Емил Спахийски . "Логиката на един вестник е да има..

публикувано на 20.10.21 в 10:42
Д-р Кристофър Неринг

Д-р Кристофър Неринг: В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите

" В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите и от друга страна в развитите демокрации медиите се опитват да контролират държавата, включително и тайните служби. Виждаме конфронтация между двете институции. Големият проблем идва често от това, че тайните служби под прикритие тайно се опитват да вербуват, да..

публикувано на 19.10.21 в 17:19