Активността на референдума в 4 села до Обзор надхвърли необходимия праг на валидност

Допитването този път е за оставане в община Несебър, избирателната активността е 76%

| обновено на 04.07.21 в 21:32
Снимка: БНР

При активност от 76 % приключи контрареферендумът в 4-те села край Обзор - Баня, Паницово, Козница и Емона, на който местните хора отговаряха на въпроса дали искат да останат в границите на община Несебър. До днешния вот на недоволните се стигна, след като преди 4 месеца - също на референдум, Обзор и 6 села, сред които и гласувалите днес, решиха да се отделят от морската община. Контрареферендумът се проведе въпреки препоръката на Централната избирателна комисия да бъде спрян. Сега относно законността му се очаква съдебно решение на Върховния административен съд. 

В ОИК няма постъпили жалби за нарушения. Избирателната активност на референдума надхвърли необходимия праг за валидност от 40%, като избирателите са 226 жители на 4-те села. Според отчетените данни 134 души са гласували „за“ оставане на селата в границите на община Несебър, а 41 души са гласувалите „против“. 

Два прецедента се случиха на контрареферендума. Първо, ако бъде признат за законен, той ще е най-малочисленият провеждан в страната, а освен това за първи път Общинска избирателна комисия не се съобразява със становище на Централната избирателна комисия, която препоръча общественото допитване да бъде спряно. А до провеждането му се стигна след като преди 4 месеца Обзор и още 6 села гласуваха отново чрез референдум  да се отделят от община Несебър.

Малко след това 4 от селата се обявиха против това решение.

Междувременно Министерският съвет прие да се обособи нова община с център Обзор, но процедурата беше спряна от президента Румен Радев, който не издаде указ с мотив ,че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление, а преброяването ще започне през есента.

До тази ситуация се стигна, след като преди няколко месеца жителите на Обзор и още 6 села с мнозинство решиха да се отделят от община Несебър в нова административна единица с център Обзор. Тогава 73% от участвалите гласуваха да се отделят от община Несебър. И с решение от 1 март избирателната комисия в Несебър обяви, че предложението за създаване на нова община с център Обзор е прието.

В сегашното допитване 226 жители на четирите села отговарят на въпроса: „Подкрепяте ли предложението Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“. 

Референдумът се провежда въпреки решение на административния съд в Бургас, че такова допитване е незаконосъобразно и препоръката на ЦИК за отмяната му. Но общинската избирателна в Несебър късно снощи реши референдум да има.

Избирателната активност към 12 часа беше 25 на сто, а след 14 часа достигна прага, за да се счита за валиден референдумът - да са гласували над 40 на сто от избирателите.

В най-голямото село - Баня, до 11 часа бяха гласували 30 души. Подали своя вот там изразиха надежда гласът им да бъде зачетен и че допитването няма да бъде обявено за незаконно.

Няма постъпили жалби за нарушения в Общинската избирателна комисия в Несебър.

Жители на селата, които трябва да бъдат отделени от община Несебър, протестираха днес срещу отделянето.

„Референдумът свърши своята работа, хората са вече разединени. Имаме приятели, роднини в Обзор, зачитаме техния вот, но оттам няма същото разбиране. Нашият вот е да останем в община Несебър“, каза местен жител.

„Ако евентуално нашето искане не бъде осъществено – да бъдем към община Несебър, ще обявим гражданско неподчинение и ще затворим пътя Бургас-Варна“, каза гласоподавателка.

„Смятам, че една малка община, като бъдещата Обзор, няма как да генерира достатъчно приходи за себе си, а камо ли да оправи и околните села“, каза друга жена.

Организаторът на протеста Росица Ракова се обърна към премиера.

„Чуйте гласа на народа, това че 1000 човека казаха „да“, а 100 човека – „не“, не означава, че малките хора са по-малко значими от големия брат“, каза тя.

Росица Ракова обясни и защо въпреки съдебното решение общественото допитване трябва да се проведе.

„Продължаваме да твърдим, че бъдещата община Обзор няма как да се издържа икономически. Нашите надежди са да останем в пределите на община Несебър, да продължим да се надяваме на бъдещите проекти и планове с общината“.

Според жители на Обзор провеждането на нов референдум е незаконосъобразно.

„Гласувахме да преминем към община Обзор и все още се опитват да ни правят спънки и да оспорват и да се опитват да казват, че мнозинството от селата искат да си останат. Няма нищо такова“.

Четири са секционните комисии, които бяха разкрити днес. Гласуването с хартиени бюлетини продължава до 20 часа.

Един месец след референдума от 28 февруари за отделянето на Обзор от община Несебър, правителството реши да се обособи нова административна единица.

Президентът Румен Радев обаче не издаде указ с мотив, че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление. Преброяването ще започне тази есен.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЦИК разпореди да се спре провеждането на контрареферендума в 4-те села край Обзор

Централната избирателна комисия разпореди на Общинската избирателна комисия в Несебър да спре провеждането на контрареферендума в 4-те села край Обзор, който трябваше да се проведе утре. В мотивите си ЦИК посочва, че провеждането на общественото..

публикувано на 03.07.21 в 20:30

ВАС върна делото по жалба срещу контрареферендума в Обзор

Върховният административен съд върна делото по жалбата срещу  контрареферендум в Обзор . Жалбата е от областния управител на Бургас Мария Нейкова, която е против 4 села - Баня, Емона, Паницово и Козница, да проведат ново допитване с цел да останат в..

публикувано на 02.07.21 в 17:47

ВАС върна делото по жалба срещу контрареферендума в община Обзор

Върховният административен съд върна делото по жалбата срещу контрареферендум в община Обзор . Жалбата е от областния управител на Бургас Мария Нейкова, която е против 4 села - Баня, Емона, Паницово и Козница, да проведат ново допитване с цел да..

публикувано на 02.07.21 в 17:21

Ново обществено допитване на 4-ти юли в 4 села край Обзор

На 4-и юли ще се проведе обществено допитване в 4 села край Обзор. Местните жители ще отговарят на въпроса “Подкрепяте ли предложението селата Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“. Инициативата е в отговор на..

публикувано на 02.07.21 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Кюланов

Цветан Кюланов: За ЕК качеството на Плана за възстановяване е по-важно от скоростта

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов.  По думите му досегашната практика е показала, че на Комисията..

обновено на 18.10.21 в 11:27

НСИ: Ръст с 4,8% на годишната инфлация през септември

Годишната потребителска инфлация в нашата страна се ускорява през септември до 4,8% с оглед на нарастващите цени на горивата, показват данните на Националния статистически институт. Индексът на потребителските цени (CPI) нараства през..

публикувано на 18.10.21 в 11:25
Николай Денков

МОН: Милиони левове са източени за фиктивни почивки на ученици

Милиони левове са източени за фиктивни почивки на ученици, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За почти 8 млн. лева, платени от министерството на дружеството „Ученически отдих и спорт“ за период от 2 години няма нито документи,..

обновено на 18.10.21 в 11:07
Сградата на община Перник

Отменя се тържествената сесия в Перник за Деня на града

Тържествената сесия в Перник, която трябваше да се състои утре по повод Деня на града се отменя, съобщи председателят на ОбС Димитър Колев. Заседанието се отлага за неопределено време след писмо на директора на РЗИ от 15 октомври и на база..

публикувано на 18.10.21 в 10:57
Нощните клубове и големите събития, като някои футболни мачове, ще могат да бъдат посещавани само срещу доказателство за две дози ваксина.

В Шотландия влизат в сила със закон ваксинационните „паспорти“

В Шотландия от днес със закон влизат в сила ваксинационните „паспорти“. Нощните клубове и големите събития, като някои футболни мачове, ще могат да бъдат посещавани само срещу доказателство за две дози ваксина. Мярката трябваше да влезе в сила на 1..

публикувано на 18.10.21 в 10:44

Съдийка е била ограбена на спирка в София, крадецът е задържан

Полицията в София разкри грабеж на съдийка от Административния съд. Инцидентът е станал вчера сутринта. Около 7.20 часа жената е била нападната от мъж на спирка на градския транспорт. Той успял да издърпа дамската ѝ чанта, в която имало пари,..

публикувано на 18.10.21 в 10:36
Протест на миньори в София, 13 октомври 2021 г.

Работодателски и синдикални организации с позиция за цената на електроенергията

В 16 часа днес национално представителни работодателски и синдикални организации ще представят общата си позиция относно драстичното увеличение на цената на електроенергията за небитовите потребители. Очаква се и подробна информация за..

публикувано на 18.10.21 в 10:01