Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестра Венеция Караманова: Колкото по-професионално се държиш с децата, толкова по-бързо израстват

Венеция Караманова
Снимка: Ани Петрова
Маестра Венеция Караманова е главен диригент на Детския хор на Българското национално радио от 2013 година. Тя съхранява и успешно продължава да развива наследената традиция от основателя на хора академик Христо Недялков.

Всичко започва от семейството. Майката на маестра Венеция Караманова е била певица в хор. Заспивала е като малка на нейните репетиции. Израснала е с хоровата музика.

Маестра Венеция Караманова и Детския хор на БНР

"Преди да науча буквите, аз вече свирех на пиано и знаех нотите. Когато се създаде Детският радиохор, аз тогава бях точно на възрастта, на която можех да кандидатствам. Много исках да се явя, но моята майка каза: "не, ти ще свириш на пиано", понеже аз имам сестра по-голяма - певица, "тя ще пее, ти свири". Ето че житейският път се случи така, че в края на краищата аз работя с деца и с песни, нещо, което много обичам".

Детският радиохор, Венеция Караманова

"Аз постъпих след конкурс при маестро Недялков през 1978 година. От тогава, без прекъсване, аз работя с децата. Не мога да кажа, че е лесно, защото за да изтеглиш тези деца, които пристигат само с таланта си и за да направиш изкуство, трябва много ти, като диригент, да изискваш от тях. Без насилие, без да ги обиждаш, а това е труд, при който те влизат в противоречие със себе си. Едно 7, 8, 9 годишно дете трябва да го накараш да харесва това, което прави, да го накараш да му е интересно да се развива. Да убедиш и родителите им, че детето има нужда да развива този талант, който носи от Господа. Защото талантът е от Господа, оттам нататък отговорността е на всеки един от нас. И така, първата година обикновено се учим да се обичаме. Да се обичаме, опознаваме се, свикваме на реда, който е, а по-нататък започва сериозната работа."

Маестра Венеция Караманова

Казва, че има двама учители - професор Гюлева и академик Христо Недялков.

"Невероятен човек беше маестро Недялков. Първо - внасяше страхотен респект към себе си. Такива професионални качества имаше, че аз го гледах наистина като мой втори учител. Не беше лесен характер, защото не даваше да пропуснем абсолютно нищо. От най-малката подробност като диригенти, организационна работа, всички етапи, много сме говорили, много ми е казвал за своята философия за развитието на детския глас. Предаде ми своите знания, за което съм му безкрайно благодарна. Може би тези дълги годни, над четири десетилетия вече, ми дават възможност аз да продължа това, което той беше започнал, с най-голяма благодарност към него."

Цялото интервю с маестра Венеция Караманова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20