Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на пловдивското село Белащица блокираха пътя на камионите от близката кариера

2
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Жители на пловдивското село Белащица преградиха пътя на камионите от близката кариера. Те протестират, че единият от концесионерите - фирмата "Европейски пътища" - отново превозва материали и според тях замърсява района. 

Работата на фирмата "Европейски пътища" беше спряна миналата година след намесата на тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова, но Върховният административен съд отмени акта на министерството.

Около десетина камиона бяха спрени от протестиращите, които заявиха, че не желаят отново да дишат мръсен въздух и да чуват взривове:

"Преди да спрат кариерата всяка сутрин по един пръст бял прах имаше върху мебелите в дворовете или върху автомобилите. Как ще живеят тези деца и какво ще дишат? А другите разрушения върху жилищата от гърмежите - дълбоки, подземни".

"Никой не ги проверява, не оросяват, не мият".

Радио Пловдив

Със скандирания "Стоп на кариерата" бяха посрещнати представители на фирмата. Лазар Бекирски, отговарящ за вътрешния контрол и сигурност, обясни, че не възнамеряват да възобновяват на този етап добива, а искат само да извозят тоновете складиран материал.

"От сърце ви моля да ме допуснете да си взема моята лична собственост на моето лично място".

От фирмата недоволстват, че в момента работят по два договора за обекти край Пловдив и са принудени да ги снабдяват с материали от Хасковско. Протестиращите обаче бяха категорични:

"Да дойде министърът и пак да ги спре. След една година пак да излезе същото решение на съда и пак да ги спре и пак да излезе същото решение. Ние нямаме против".

Областният управител Ангел Стоев настоя Регионалната екоинспекция спешно да провери дейността им.

Снимка: Кремена Данева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София, връзката с два квартала и е един от най-натоварените за движение във Велико Търново. Булевардът беше..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той определи предстоящото вдигане на цените на пътническия жп превоз с 20% като неизбежно и наложително,..

публикувано на 24.04.24 в 08:32