Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Все още не е ясно защо жертвите на наводненията са толкова много

| обновено на 19.07.21 в 20:48
Пожарникари край обърнат камион на Германската федерална агенция за техническа помощ (THW) в Берхтесгаден, Южна Бавария, 18 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Броят на жертвите от наводненията в Германия достигна 165 - 117 в провинция Райнланд-Пфалц, 47 в Северен Рейн-Вестфалия и 1 в Бавария. Ранените са над 700 и все още стотици хора се издирват.
Водата от вчера започна да се оттича и армията започна да разчиства улиците на пострадалите градове. Федералната метеорологична служба в Германия съобщи, че опасността от нови проливни дъждове засега е преминала.

Все още не е ясно защо броят на жертвите е толкова висок. Опозицията в парламента настоя за оставката на директора на Службата за защита от катастрофи. Британски климатични специалисти пък обвиниха правителството на Меркел, че е получило предупреждения за предстоящата катастрофата дни преди да започнат силните валежи, но не е реагирало навреме.

Засега е ясно само, че това е най-тежката катастрофа в Германия от 60 години насам. В най-засегнатите региони дни наред нямаше ток, мрежата на мобилните телефони също бе извън строя и това остави стотици хиляди хора без контакт с околния свят.

Вероятно на това се дължи и огромният брой регистрирани като изчезнали. Роднини продължават да издирват своите близки, много семейства са напускали в паника домовете си пред приливната вълна и не е сигурно колко от изчезналите всъщност са загинали и колко са успели да намерят подслон при приятели или съседи, а поради липсата на комуникации не са успели още да се свържат с близките си.

Федералното правителство в Германия обяви, че ще работи за подобряване на системата за ранно предупреждение за природни бедствия.

Една от мерките ще е възстановяване на сирените в районите, където те са били извадени от строя, защото за много хора предупрежденията по телевизията, радиото или интернет са се оказали безполезни, след като водната стихия миналата седмица е причинила спиране на тока и прекъсване на комуникациите.

Медии, социалните мрежи „Фейсбук“ и „Туитър“ са пълни с призиви на хора от регионите, които молят за помощ, за да бъдат открити техните близки.

В Северен Рейн-Вестфалия и в Райнланд-Пфалц водата е замърсена и е забранено да се пие и дори да се използва за къпане.

Влаковите връзки все още не са възстановени навсякъде, а много пътища са напълно разрушени.

За разлика от Германия Холандия от години работи по предотвратяването на подобни тежки последствия от наводнения и е оставила големи приливни зони около реките си. Дигите издържаха на натиска и щетите там са много по-малки.

В Белгия пък жертвите станаха 31. Според белгийските власти никакви предварителни мерки не е имало как да предотвратят водната катастрофа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие.  След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159 гласа от 300-членния парламент. Цялата опозиция гласува за сваляне на доверието от кабинета...

публикувано на 29.03.24 в 01:40

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10