Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лиляна Русковска: Професията учител обогатява

Лиляна Русковска
Снимка: Кремена Данева

Лиляна Русковска е един от известните педагогически специалисти и ръководители в сферата на образованието в Пловдив, с над 50 годишна практика. В момента тя е управител на Център за опит и идеи и се занимава с обучения и проекти в областта на образованието, изкуството и комуникациите. Скоро излезе последната ѝ книга  "Речник на преживените думи". 30- те разказани в нея истории са свързани с различни, интересни сюжети от живота на авторката, задават въпроси и търсят отговори, предизвикват читателя да вникне в своя собствен свят и да анализира себе си и другите.

Интересът на Лиляна Русковска към професията учител се оформил още в детските ѝ години. След като завършила втори курс специалност "Химия и производствен профил" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се отказала и започнала да учи педагогическа специалност в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски": 

По думите ѝ професия на учителя повече дава, отколкото отнема:

"Даже мисля, че такива трудни ситуации, в които изпада човек в своята професия, аз лично не съм ги намирала за трудни, намирала съм ги за провокативни - такива, които провокират творческата ми мисъл, вземането на решения в момента, което ми дава възможност да проявя себе си. В определени ситуации човек проявява себе си, а учениците създават такива ситуации за проява на себе си", каза за БНР Лиляна Русковска.

Екип от преподаватели             Снима: личен архив

Според Лиляна Русковска нейните учители са учениците ѝ:

"Те ме научиха и продължават да ме учат, защото сега аз съм в пенсия, но продължавам да се занимава с обучение. Общувам постоянно с ученици от 8 до 12  клас и те продължават да ме учат. Продължавам да се изненадвам от това, което не съм знаела за себе си. Продължавам да се изненадвам от това, че не разбирам обективно новото време, в което живеем", допълни в предаването "Рано в неделя".

Тя коментира, че е необходимо да се скъси обема на уроците в учебниците:

"Второто нещо, което бих направила е задължително да има връзка с практиката и живота. Ако има такива въпроси в учебниците, ученикът разбира, че трябва да има тези знания".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Спаси крава“- инициатива за опазване на породата Българско родопско говедо

В родопското село Смилян реализират идеята „Спаси крава“ за опазване на породата Българско родопско говедо. Там се намира и единственият по рода си мини музей на колекция от кравички събрани от цял свят. Преди четвърт век в района е имало 25 хиляди селекционирани крави от породата българско родопско говедо, а днес са малко над 3 хиляди,..

публикувано на 19.09.21 в 18:56
Куман Жеков

Куман Жеков твори със сърце на грънчарското колело

Куман Жеков повече от 4 години живее във Враца, където работи като грънчар в Етнографския комплекс. В ателието му винаги има посетители, които поръчват керамични предмети. Той създава предмети от историческа, антична и битова керамика. "Той е необятен материал, можеш на грънчарско колело да го работиш. Може пластика да..

публикувано на 19.09.21 в 12:53

Катерушки от детството - спомен с вкус на желирани бонбони

В зелените градинки на София от десетилетия живее внушителна мозаечна менажерия. Със сигурност сте виждали, а може би и набързо подминавали скулптурите на слончета, камили, носорози, катерици и други четирикраки и двукраки, уютно разположени в централни и квартални столични карета и кьошета. Каменните животни на София обаче са всякакви – има..

публикувано на 15.09.21 в 15:28
Илиана Дъбова

„За“ или „против“ дистанционното образование

„За“ или „против“ дистанционното образование и то на прага на новата учебна година. Темата остава в дневния ред на учители, деца и родители. Въпреки че за сега учебната година ще бъде открита присъствено. И дистанционната форма обаче си има своето място. Илиана Илиева-Дъбова и Арзун Ариф са две учителки, които тази година получиха..

публикувано на 15.09.21 в 08:02

Преводачите на българските контингенти за битието си в Афганистан сега

Забравихме ли наши хора в Афганистан ? Българските военни се изтеглиха в края на юни. Американските военни - в края на август. Сред хаоса на „изтеглянето“ стотици останаха затворени в обявеното от талибаните вече Ислямско емирство. Двама българи разказват за живота си там под властта на талибаните . Това са преводачите на..

публикувано на 14.09.21 в 18:21
Бойко Антонов

Бойко Антонов: Ние сме мравчиците, които събират зрънца, за да могат децата да учат

В българските училища са обхванати около 10-15% от българските деца зад граница, Това е много малък процент , каза в интервю за БНР Бойко Антонов, един от основателите на българското училище „Христо Ботев“ във Вашингтон.  Учебната година там вече е започнала.  В българското училище във Вашингтон учат около 60 деца. Очакват да се включат и..

публикувано на 14.09.21 в 11:42
Милен Хальов

Трилогията за Кало Змея приключва с темата за прошката

Трета част от историята за Кало Змея вече е на книжния пазар. Основна в последната част от трилогията е темата за прошката, каза пред БНР авторът на поредицата Милен Хальов. „Това е особена тема за деца, понеже те нямат нужда от кой знае какви големи прошки в живота си – нито да получат, нито да дадат. Обаче темата излезе от само себе си..

публикувано на 13.09.21 в 16:08