Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Промяната, която очаква част от народа, не се вижда

Заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро

Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

"Промяната, която очаква част от народа, не се вижда". Това заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш финансов министър и обясни причината за тази своя констатация:

"Нови партии дойдоха с претенции за нов модел на управление, а започват да работят с партии на статуквото, за да организират евентуален нов кабинет. От друга страна - за новия кабинет се предлагат министри, които са вече действащи или действали в предишни правителства".

Според Дянков от "Има такъв народ" не трябва да разговарят с всяка партия по отделно, а да заявят приоритетите си и да призоват да ги подкрепят:

"Реално такива приоритети няма, а се говори с партиите явно за поддръжка и за подкрепа. В този смисъл - промяна няма!".

Той прогнозира, че заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро:

"Още повече, че не се виждат стабилни приоритети, които са  много важни за създаване на такава коалиция".

Дянков подчерта, че икономическата и финансова стабилност на страна е "в добри ръце" с министри като Кирил Петков и Асен Василев:

"Защо да не продължи това още известно време, за да има смислен кабинет със смислени приоритети".

Подкрепа за предложенията за актуализацията на бюджета и пенсиите

"Актуализацията на бюджета е една чисто счетоводна операция. Има по-големи приходи, повече пари влизат в бюджета, отколкото са били предвидени, те трябва по някакъв начин да се разпределят в Бюджетния закон. В известен смисъл това е необходимо, за да се узаконят тези нови разходи. Но и в двете посоки се руши моделът и на пенсионно, и на здравно осигуряване". 

По думите на финансовия министър в кабинета "Борисов 1" приходите тази година са по-добри от "вкараните в предишния бюджет", но това не е заради внезапни силни приходи, а защото финансовият министър от последното правителство на ГЕРБ нарочно е бил снижил приходите, за да може при евентуално ново тяхно правителство отново да се харчи по усмотрение на кабинета, а не на парламента:

"Тези приходи реално сами щяха да си дойдат. Добре е да има актуализация, за да могат да се харчат тази година".

Бившият министър в правителството на ГЕРБ коментира, че партията сега е в кръгова отбрана и препоръча да бъдат обновени кадрите в икономиката и финансите и да предложат нови насоки:

"Да кажат: да бяхме на власт дълго време, но ще се реорганизираме и ето ги нашите нови насоки. Това идва със смяна на персонала. Същите хора не могат да обясняват, че примерно електронното правителство е нещо, което трябва да се направи, ако си бил 12 години на власт и не си го направил. Та, ще има един период на пречистване".

Интервюто на Снежана Иванова със Симеон Дянков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип. На 21 май ще бъде следващото разпоредително заседание, когато ще стане ясно дали делото ще тръгне..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06