Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Димитър Петров
Снимка: Латинка Светозарова

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ .

Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои приятели за възможността все повече хора да са сред природата. Така се стига до възстановяването на интересен маршрут, достъпен за всички:

„Това е нещо, което е моя идея и на мои приятели от доста време. Този маршрут е съществувал в миналото. Трябва да се върнем малко по-назад във времето, когато в каньона на река Чернелка е имало хижа. Тази хижа се е наричала „Капчука“, но поради ред причини 2008 или 2009 е продадена от туристическото дружество. Там база няма. В момента тя е нещо като частна вила и последните 10-15 години този маршрут изобщо не се използва“, каза за БНР Димитър Петров.

Той съобщи, че е извършено разчистване на маршрута от паднали клони, дървета, храсти след получено разрешително от Регионалната инспекция по околната среда и водите, тъй като долината на река Чернелка е природна забележителност и дейностите трябва да бъдат съгласувани и регламентирани какво може да се извършва и какво не.

Тази пролет маршрутът беше маркиран с лентова маркировка, боя  - две бели ивици по средата синя. Допълнително в началото на лятото монтирахме и указателни табели, които са разположени  на по-важните кръстовища, през които се движи този маршрут. Неговата продължителност е около 11 километра. Движи се основно по съществуващи в миналото горски, полски пътища. Тръгва от паркинга зад панорама „Плевенска епопея“, минава през вилната зона, която е мъртвата долина, след което преминава през село Къшин, от там влиза в една дъбова гора, след което отива  през така наречения римски път до долината река Чернелка“.

По думите му маршрутът не е труден за изкачване и е подходящ и за велотуризъм. Разстоянието се преминава за около три часа и половина.

„Най-красивите гледки са в района на Скалния венец, когато човек застане на ръба на скалите и когато целият каньон е буквално в краката“, допълни Петров.

Според него друга хубава гледка по пътеката е преходът през дъбовата гора. 

Димитър Петров, който е председател на Сдружение „Приятели в приключенията“ предлага и друга възможност - разходка в парк „Кайлъка“ с неповторими гледки. Предимството е, че е близо до град Плевен. 

Пътеката, която направихме стъпва върху съществуващи или съществували някога пътища. С оглед на това, че от крепостта е имало вилна зона, но тя постепенно е била запусната и пътищата там изобщо не съществуват. Разчистването беше много сериозно, което трябваше да направим . Въпреки това този първи етап го направихме,  маркирахме пътеката, сложихме пак указателни табелки и вторият етап беше от Попската скала до хижа „Среброструй".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гората.бг търси доброволци

" Гората.бг търси доброволци за засаждане на хиляди дръвчета край София",  съобщи пред БНР Никола Рахнев.  "Тази събота засаждаме още една нова гора от 2000 дървета. 100% безплатно. Досега за 8 години сме засадили над 1,4 милиона дървета. На 23, 30 и 31 октомври ще сме селата Златуша и Росоман, на 15 км от околовръстното шосе на София, след..

публикувано на 21.10.21 в 17:21
Николай Панайотов

Нова екопътека „Крановски скален лабиринт“ в Крайдунавска Добруджа

Днес в село Краново, община Кайнарджа предстои официалното откриване на екопътека „Крановски скален лабиринт“ . Пътеката е създадена от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм и е подкрепена от община Кайнарджа, както и от представители на местния бизнес. Това е поредната устроена екопътека в Крайдунавска Добруджа , след като преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:22

На 4 800 домакинства в СО ще бъдат подменени отоплителните инсталации

До края на седмицата ще стане ясно на колко домакинства в квартал "Бенковски“ в София ще бъдат подменени старите печки с нови. Подмяната ще бъде извършена в домовете, в които има изградена отоплителна инсталация, което домакинствата трябва да направят сами. За сметка на Столичната община ще бъдат само отоплителните устройства...

публикувано на 14.10.21 в 17:06

Туристическите райони - шанс за привличане на туристи

Изтече срокът за общественото обсъждане за промени в закона за туризма, които предвиждат организациите за управление на туристическите райони да станат самостоятелни и да могат да развиват друга стопанска дейност. Промените са предложени от Министерството на туризма и са публикувани на портала за обществени консултации на Министерския съвет, а..

публикувано на 13.10.21 в 15:12

Лесовъди разказват приказки за гората в столични училища

Лесовъди от ИАГ разказват приказки за гората в училищата, каза в "Преди всички" Петя Славчевска, експерт в агенцията по горите. "Това е наша традиционна мисия - да положим семенцето на любовта към гората още в най- ранна възраст. Децата много се забавляват и участват с цялата си емоция и сърце в тези занимания, които им предлагаме по един..

публикувано на 13.10.21 в 13:58
Доц. д-р Елисавета Пенева

Елисавета Пенева: 50% от климатичните промени се дължат на човешката дейност

„Почти всички науки тръгват от Аристотел. Той е бил невероятен човек - химия, биология, почти във всяка наука, ако се заровиш коренът идва от Аристотел. Той е написал първите съчинения за метеорология. Много от явленията, които са били в небето той ги е наблюдавал и описал", каза за БНР доц. д-р Елисавета Пенева, ръководител катедра..

публикувано на 12.10.21 в 19:02
Голям иглен връх в Антарктида

Дойчин Боянов описа в книга пътеките във "Витоша"

"Целият ми живот е минал в тази планина. Аз не се оплаквам, хваля се с това нещо, защото тя ми е дала хоризонта за всичко, което впоследствие ми се случи. Самият този сборник ме прави много щастлив, защото колкото и да си мислех, че познавам планината и няма какво да ме изненада в нея се оказа абсолютно самохвалство от моя страна - напротив..

публикувано на 10.10.21 в 21:32