Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Русенският екомузей показва животински видове от поречието на Дунав

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Русенският екомузей е единственото място в България, където е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата. Там се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки.

Огромни есетри, сомове, шарани, хищна шука, десетки каракуди и толстолоби посрещат гостите на аквариума в екомузея на Русе.

„Обикновеният човек счита, че рибите са видове, които са поредната храна - това, което се сервира някъде в някое заведение. Да, те са това, но имат собствен живот така, както ние си имаме. Важни са, защото през определените етапи дори от пречистването на една вода, която ние консумираме в Дунав, те участват в този процес“, каза за БНР екологът Красимир Киров от Русенския екомузей.

По думите му рибите в аквариумите боледуват предимно заради грешки на хората в грижите, които те полагат за тях. Той коментира, че рибите боледуват от стреса, който преживяват при транспортирането от едно място на друго.

„Трудоемко е, това иска ежедневни грижи, включително за тези риби, които са в карантинните съдове, защото, когато дойдат от транспорт, когато някой ни е подарил или ние сме ги закупили от някъде, от някой край на Русенска област, искат ежедневни грижи. Този транспорт, дори промяната на няколко градуса в температурата на водата, в която се транспортират и тази, в която ще ги поставиш, предизвикват шок и много често в резултат на този термичен шок се активират някои болести“, допълни Киров.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 4 800 домакинства в СО ще бъдат подменени отоплителните инсталации

До края на седмицата ще стане ясно на колко домакинства в квартал "Бенковски“ в София ще бъдат подменени старите печки с нови. Подмяната ще бъде извършена в домовете, в които има изградена отоплителна инсталация, което домакинствата трябва да направят сами. За сметка на Столичната община ще бъдат само отоплителните устройства...

публикувано на 14.10.21 в 17:06

Туристическите райони - шанс за привличане на туристи

Изтече срокът за общественото обсъждане за промени в закона за туризма, които предвиждат организациите за управление на туристическите райони да станат самостоятелни и да могат да развиват друга стопанска дейност. Промените са предложени от Министерството на туризма и са публикувани на портала за обществени консултации на Министерския съвет, а..

публикувано на 13.10.21 в 15:12

Лесовъди разказват приказки за гората в столични училища

Лесовъди от ИАГ разказват приказки за гората в училищата, каза в "Преди всички" Петя Славчевска, експерт в агенцията по горите. "Това е наша традиционна мисия - да положим семенцето на любовта към гората още в най- ранна възраст. Децата много се забавляват и участват с цялата си емоция и сърце в тези занимания, които им предлагаме по един..

публикувано на 13.10.21 в 13:58
Доц. д-р Елисавета Пенева

Елисавета Пенева: 50% от климатичните промени се дължат на човешката дейност

„Почти всички науки тръгват от Аристотел. Той е бил невероятен човек - химия, биология, почти във всяка наука, ако се заровиш коренът идва от Аристотел. Той е написал първите съчинения за метеорология. Много от явленията, които са били в небето той ги е наблюдавал и описал", каза за БНР доц. д-р Елисавета Пенева, ръководител катедра..

публикувано на 12.10.21 в 19:02
Голям иглен връх в Антарктида

Дойчин Боянов описа в книга пътеките във "Витоша"

"Целият ми живот е минал в тази планина. Аз не се оплаквам, хваля се с това нещо, защото тя ми е дала хоризонта за всичко, което впоследствие ми се случи. Самият този сборник ме прави много щастлив, защото колкото и да си мислех, че познавам планината и няма какво да ме изненада в нея се оказа абсолютно самохвалство от моя страна - напротив..

публикувано на 10.10.21 в 21:32

Зоологическата градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите

Зоологическа градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите. Събитието се организира от Фондация “Наука за природата” и има за цел да популяризира информация за ролята на прилепите и защо е важно тяхното опазване. Събитието ще се проведе на 9-и октомври от 10:00 до 16:00 часа пред Екологичния научно-образователен център...

публикувано на 09.10.21 в 11:18
Корабът „Вера Су“

Разногласия за екологичните последствия от разлив на карбамид в морето

15-ти ден във фокуса на общественото внимание е и случващото се около злополучния кораб „Вера Су“, заседнал край бреговете на местността Яйлата. Добрата новина около него е, че повече от това едва ли може да потъне, тъй като вече удобно се е настанил в плитчините до скалистия бряг. Лошата е, че независимо от безкрайните усилия на редица..

публикувано на 04.10.21 в 19:31