Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Скулпторът Иван Русев: Моята музика е музиката на камъка

Природата е по-силна от изкуството, казва създателят на Арт център Илинденци

Иван Русев
Снимка: БГНЕС

Самобитен, оригинален, мащабен, вдъхновяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв е скулпторът Иван Русев, създател на Арт център Илинденци - скулптурен парк, своеобразна духовна връзка между природата и майстора, между човешкия дух и бога. Мястото е недалеч от Мелник, в пиринското село Илинденци.

Всичко това, което се случва в Арт център Илинденци, дължим на заобикалящите ни природни дадености, изключително природно явление, казва Иван Русев в предаването „Сценична треска“. Той е убеден, че в Илинденци създават изкуство с симбиоза с природата, „без всякаква агресия“.

Снимка: БГНЕС

Всички проекти, които се реализират там, Русев определя като път към природата. Скулптурните произведения в парка са подчинени на тази природа, те са във връзка с нея, подчертава той. „Там природата е по-силна от изкуството.“

„Желанието ни е с изкуство да привлечем хората да видят този край“, споделя Иван Русев пред БНР.

Снимка: kmeta.bg

Днес в скулптурния парк вече има произведения на автори от над 20 страни, които се събират за традиционен вече симпозиум, творят, а произведенията им оставят на място, „абсолютно свързани с терена“, отбелязва Иван Русев.

Така създали каменен амфитеатър със сцена, на която всяка година нещо се случва.

„Това функционира не като скулптура за съзерцание, а като средище, място и неговото разположение спрямо природата е в най-красивата част, най-красивата гледка от нашия скулптурен хълм.“

Снимка: Арт център Илинденци

Моята музика е музиката на камъка. Когато творя, съвсем прозаично ще ви кажа, че слагам моите слушалки и слушам Радио „Хоризонт“, моята станция е тази. Вашата музика е и моя музика, когато създавам произведения, в съвсем буквален смисъл на думата“, описва своя творчески делник Русев.

Край Илинденци се намира най-голямата мраморна кариера на Балканите. Когато решил да прави парка, Русев трябвало да откупи общински терен. В трудни за изкуството години – през 1998 г., създали фондация.

Снимка: БГНЕС

Мраморният град на Илинденци е проектът, с който Иван Русев започнал инициативата си през далечната 1992 г. „Това беше проектът, който представих на местните хора.“ Изграждането му обаче започнало чак през 2005 година.

„Като замисъл е сред един каменен лабиринт от галерийни открити помещения да се разполагат други произведения в трайни материали.“

В лабиринта, на едно от средните нива на обширния мраморен град, се появява и т. нар. река на 60 милиона години, друг проект на скулптора. Датирането на природния феномен станало с помощта на учени от БАН.

„Заедно с пернишките миньори разкрихме част от коритото на тази река и това стана едно изключително въздействащо място.“

Снимка: БГНЕС

Голямата роля на изкуството е в това винаги да показва други пътища извън утвърдените, познати пътеки, смята Русев.

Скулпторът Иван Русев има творби в София, Пловдив, Бургас, Шумен, Сандански у нас и в Япония, Корея, Мексико, Германия, Словакия, Белгия, Индия зад граница.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на село Бабук

Майсторството за приготвяне на лютеница

Както в много населени места, така и в силистренското Бабук приготвят лютеница и други видове зимнина. Млади и стари пълнят буркани с плодове и зеленчуци. Но най-старата рецепта за лютеница е записана в готварска книга за домакини, издадена през 1937 г. – "Календарь по готварство" от Стефана Христова, преподавател в девическо училище. Там..

публикувано на 23.09.21 в 11:25

Как една сватба била напът да провали историческо събитие като независимостта на България

Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как една сватба е била на път да провали историческото събитие. „След 1908 година има процес, в който България търси признание на тази независимост и през 1910 година, на 28 февруари се случва т.нар. кървава сватба“ в Русе“, разказа пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в..

публикувано на 22.09.21 в 13:20
Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново

Трябва ли Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ да стане пантеон на българските владетели

Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи обявява независимостта на България , да стане пантеон на българските владетели. Тази идея лансираха преди 15 години покойният вече историк професор Божидар Димитров и историкът от Великотърновския университет професор..

публикувано на 22.09.21 в 12:47
Орденът

„Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ - орденът, който олицетворява България

В първата година от обявяването на Независимостта на България Цар Фердинанд е учредил ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. Това е бил първият орден в историята ни . За онези, които го получавали, той бил още по – специален, защото са го притежавали до смъртта си. Бройките са били 15. Когато почине даден притежател на..

публикувано на 22.09.21 в 08:50
Актьори пресъздават историческите събития от 22 септември 1908 г.

Актьори размишляват - защо се губи единението днес

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и..

публикувано на 22.09.21 в 07:45

"Кошмари и съновидения", от които не можеш да се събудиш

Има сънища, които са кошмарни...и кошмари, които са сън и които не изчезват, когато се събудиш... Сбориник с истории - пълнокръвен, в най-пълния смисъл на думата, е готов да заживее своя живот у нас. Той идва в седмицата, в която Стивън Кинг отбелязва своето рождение (21 септември) и 28 години след първото си отпечатване в Америка -..

обновено на 21.09.21 в 14:52
Превземането на Газни от талибаните

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан. Преводачите на българските..

публикувано на 20.09.21 в 22:03