Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашков: Борислав Сарафов да провери за нарушение на главния прокурор

Сигналът, адресиран до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, вече е препратен на компетентната Спецпрокуратура

| обновено на 27.07.21 в 18:26
Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е поискал от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба, да провери дали главният обвинител Иван Гешев е изнесъл неправомерно данни от подслушване. Минути след като Рашков съобщи това, от прокуратурата информираха, че сигналът е препратен на компетентната Специализирана прокуратурата.

Какво съдържа сигналът на служебния вътрешен министър

Изпращането на сигнала служебният вътрешен министър Бойко Рашков мотивира с това да се провери дали е недосегаем обвинител номер едно:

„Ние трябва да проверим как стои този въпрос. Дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възможен този случай, ако въобще бъде възложен, разбира се, да прояви кураж да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор на Републиката. Дали той реално е недосегаем.

И ако този заместник на главния прокурор Иван Гешев (Борислав Сарафов – бел. ред.) откаже да образува досъдебно производство срещу своя началник, аз още отсега завявам своето намерение да обжалвам този отказ. Пред кого? Пред по-горе стоящия прокурор в йерархията на прокуратурата, тоест пред сегашния главен прокурор“, каза служебният вътрешен министър.

В сигнала са част от материалите, които министърът на правосъдието внесе преди време във Висшия съдебен съвет. Магистратите тогава отказаха сигналът да бъде гледан по-същество:

„Публикуването на тези материали от тази кореспонденция са подбирани специално с основната цел да се внуши на обществото, а вероятно и да се използва така подреденият материал от този чат, който да убеди орган на съдебна власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на главният прокурор Гешев му се иска“.

Министър Бойко Рашков коментира, че отказът на магистратите да разгледат сигнала във Висшия съдебен съвет е „ъгълна защита на главния прокурор Иван Гешев“.

От Националната следствена служба информираха, че са изпратили към Специализираната прокуратура сигнала на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за закононарушения, извършени от главния прокурор.

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства, се обяснява в съобщението.

Реакцията на прокуратурата - политически акт без юридическо основание 

Същевременно говорителят на главния прокурор Сийка Милева направи изявление, в което определи действията на Бойко Рашков като "политически акт без правна стойност":

„Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставянето на институциите и уронване авторитета на Прокуратурата. Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление тази цена ще бъде платена от българските граждани", каза Милева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52