Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Рашков пред НС: Стотици граждани са били подслушвани незаконно

Депутатите изслушаха днес служебния вътрешен министър по настояване на ГЕРБ-СДС във връзка с изнесена от него информация за подслушване на политици и протестиращи

| обновено на 28.07.21 в 18:21
Бойко Рашков в НС, 28 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви днес в Народното събрание, че стотици граждани са били подслушвани незаконно след началото на протестите миналата година срещу предходната власт. Рашков беше изслушан в пленарната зала по искане на ГЕРБ.

От ГЕРБ окачествиха твърдението на служебния вътрешен министър за подслушванията като „внушение срещу политически опонент“. Според Десислава Атанасова темата е започнала конспиративно с медийна бомба за предизборна употреба:

„Премина през ченгеджийски теории, стигна се до прецедент - служебният министър-председател да попадне във водовъртежа на сътворения от вас „бръмбаргейт“.

ГЕРБ настоя да бъдат посочени конкретни политици и граждани, за които се твърди че са били незаконно подслушвани.

В отговор Бойко Рашков заяви:

„Само че сте сбъркали името, уважаеми народни представители. Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на Таралежа да дойде тук и да чете СРС-та по цели дни“.

Министър Рашков съобщи, че незаконно подслушваните са били стотици и някои от тях са били наблюдавани дълго:

„Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на специализирания съд. Стотици! Особено интензивно са ползвани тези тайни способи след нахлуването на прокуратурата в президентските институции на 9 юли 2020 г. Мотивите, с които са искани разрешенията, са: лицата целят да бъде подронена, отслабена, съборена властта в Републиката и извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места“.

По думите на Рашков хора от служби на МВР са били ползвани като „слугини“ на прокуратурата:

„Обслужващ персонал и са извършили сериозни нарушения на правилата, на Закона за защита на класифицираната информация“.

Служебният МВР шеф показа папка, която ще предаде на парламентарната комисия, която се занимава с неправомерното  използване на СРС.

„Ще ги получите тези доказателства, една част още днес ще получите“.

Бойко Рашков посочи, че имената на лица, които са били подлагани на СРС, са разнасяни на листчета, които впоследствие са унищожавани. Не е имало справка в тази връзка, което според него е очевидно съзнателно.

Междувременно депутатите гласуваха включване в утрешното пленарно заседание обсъждане на проект на решение, с което се изисква главният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан в НС, за да даде информация за работата на Бюрото за защита на свидетелите, което осъществява личната му охрана.

След като беше изслушан в пленарната зала от депутатите, в кулоарите на парламента Бойко Рашков коментира, че препращането на искането за проверка на главния прокурор Иван Гешев е тест за специализираната прокуратура.

Рашков поиска вчера заместникът на Гешев Борислав Сарафов да провери началника си, но говорителят на прокуратурата Сийка Милева обяви, че сигналът е препратен към спецобвинението:

„Това е тест за Спецпрокуратурата - да видим дали новата ръководителка на Спецпрокуратурата ще продължи по всякакъв начин да защитава началника си, защото доста така впечатлява старанието на прокурорите в нашата независима прокуратура, в която не се отдават заповеди, в кавички казано, как от различна степен прокурори се надпреварват да защитават собствения си началник“.

Запитан дали би станал част от редовен кабинет на поста министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви:

„Ако получа тогава покана, ще помисля, защото не се знае от кой ще се отправи тази покана, в какъв формат ще се отправи поканата да участвам, това са немаловажни неща“.

Изслушват и други представители на служебното правителство

По искане на различни парламентарни групи депутатите изслушват и здравният министър Стойчо Кацаров.

Изслушване на премиера Стефан Янев е предвидено като точка първа за четвъртък. Той ще даде повече данни около завареното финансово и икономическо състояние на държавата.

След него ще бъдат изслушани вицепремиерът Атанас Пеканов - за корекциите в Плана за възстановяване и устойчивост, и икономическият министър Кирил Петков - за състоянието на Българската банка за развитие и нейното бъдеще.

В парламента е поканен и транспортният служебен министър Георги Тодоров, както и ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще бъде изслушан отново в петък по искане на ГЕРБ по темата за състоянието на миграционния натиск и нивото на нелегална миграция у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.  Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30