Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов предлага закриване на специализираното правосъдие

| обновено на 30.07.21 в 18:25
Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

Екипът на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов предлага да бъдат закрити Специализирания съд и прокуратура. Предложението последва анализ на министерството за спецправосъдието от създаването му досега. 

Собствен анализ на екипа на Янаки Стоилов стои в основата на предложението  за своеобразното географско деверсифициране на спецправосъдието. Предлага се към центровете на петте апелативни съдебни района - София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна да има спецотделения и отдели.  Първоистанционните дела да се гледат в отделения към съответните окръжни съдилища, а втората инстанция да са отдели към апелативните съдилища. Последна инстанция остава ВКС. 

"Не виждам особено удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Това личи от самия доклад на ЕК за върховенство на правото".

Мотивира необходимостта от промяна Стоилов, според когото през годините спецструктурите са били претоварени с изключителен спектър от компетенции - проблем, посочен и от ръководителите на двете спецсъдилища.

Един от примерите за лоша практика в спецправосъдието, даден от Стоилов беше, свързан с делата срещу организираната престъпност:

"Почти всяко едно престъпление , ако въобще има престъпление, извършено в съучастие се квалифицира като дейност на организирана престъпна група". "Според статистиката, която ни е дадена от съда, лицата приключват с осъдителни присъди за кражби, дела, които са подсъдни и на обикновен районен съд или на съответния окръжен съд", допълни зам.- министър Мария Павлова.

"Считаме за недобра практика дела, които са подсъдни, или на обикновен районен съд, или на съответния окръжен съд, внесени за ОПГ, да приключват или с напълно оправдателна присъда, или частично оправдателна и осъдени за вторични престъпления". 

Другата седмица екипът на Стоилов ще оповести  и предложения в областта на върховенството на правото в Плана за възстановяване и устойчивост.  По искане на Европейската комисия сред тях е и въпросът за отговорността и отчетността на главния прокурор. По думите на заместник-правосъдния министър Иван Демерджиев, Европейската комисия е поискала еднозначно от нас решения на два основни проблема:

„Първият беше отговорността на главния прокурор и механизмите, които се предвиждат за въвеждане на ефективна отговорност на главния прокурор. Вторият беше отпадането на т.нар. предварителни проверки, както и въвеждане на механизъм за подходящ съдебен контрол в рамките на конституционната уредба на отказите на образуване на досъдебно производство“.

Стоилов коментира и темата за Бюрото за защита на свидетели, заради което беше повикан за изслушване главният прокурор. Според Стоилов то трябва да се върне към първоначалната си функция, каквато е била през 2014 г. – да защитава свидетели.

Служебният министър се надява и след решение на Конституционния съд по тази материя да има окончателно решение на законодателя.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Внимавайте откъде купувате зехтин, за да не станете жертва на измама, предупреждават властите в Гърция. От Съюза на потребителите препоръчват да не се купува зехтин от електронни магазини, които привличат с по-ниска цена. Клиентка съобщи пред медиите, че е закупила зехтин за 200 евро, който се оказал некачествено слънчогледово олио,..

публикувано на 19.03.24 в 09:58
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно – след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше народен представител от ГЕРБ, а разследването се водеше от закритата вече Спецпрокуратурата. За да..

публикувано на 19.03.24 в 09:50
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000 -та американски военни на територията на  страната с население от  25 милиона души. Според..

публикувано на 19.03.24 в 09:48

26 000 нови пенсионери за четвъртото тримесечие на 2023 г.

26 000 нови пенсии са отпуснати от Националния осигурителен институт (НОИ) през 4-то тримесечие на миналата година. За цялата 2023-а броят им е 100 213. В същото време прекратените пенсии през предходната година са над 105 000 - почти всички поради настъпила смърт. От 2.37 милиона пенсионери - 930 000 получават пенсии в установените..

публикувано на 19.03.24 в 09:43
Членове на въоръженото крило на

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в телефонен разговор между Байдън и Нетаняху - първият контакт между двамата от повече от месец...

публикувано на 19.03.24 в 09:32

Адв. Адела Качаунова: Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване

Поредна антисемитска проява - този път срещу депутата Даниел Лорер . От Българския хелзинкски комитет написаха писмо до и. д. главния прокурор, председателя на парламента и вътрешния министър.  До момента обаче няма никаква реакция , каза пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на БХК.  "Писмото е адресирано..

публикувано на 19.03.24 в 09:22
Христо Иванов

Христо Иванов: Към момента няма съгласие за кабинет!

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:14