Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С каяк по Дунава - изгревите и залезите на Иван Нотев

Самостоятелна експедиция с каяк по Дунав направи в разгара на лятото музикалният редактор на „Хоризонт“ Иван Нотев. За преживяното, запомненото и заснетото по водния път той разказва в предаването „Изотопия“.

Остров Богдан

„Бях любопитен какво се случва по реката от другата страна. Аз съм от Силистра и познавам тази част. Преди две-три години се запалих по каякинга, започнах да греба около Силистра, в море, реки. Постепенно, получавайки повече информация, запознавайки се с маршрута на TID (международна регата, която минава през почти целия Дунав) - любопитство донякъде, от друга страна е тест за моите възможности.“

„Първите три дни не срещнах нито един човек и това беше малко потискащо, обаче в главата ми нямаше нищо друго, освен това, което виждах и което преживявах.“

„Останах насаме със себе си, най-вече с мислите, породени от това пътешествие“, споделя Иван.

Той имал набелязани точки, по които трябвало да се движи, но реалността няма нищо общо с плановете. Към крайната цел има куп препятствия, особено когато имаш ограничено време.

Дъждът, бурите и вятърът били голямото му опасение, защото с комарите след ден хапане свикваш. Именно буря го принудила да прекрати приключението си доста по-рано от предвиденото.

„Багажът беше привързан, но ако се беше обърнал каякът, щеше да заплува всичко във всякакви посоки.“

Последен изгрев от пътешествието, с. Оряхово

След гребане минимум 30 километра, излизайки на брега, каквото и да хапнеш, ти се услажда много, твърди Иван Нотев. Затова и пърженият уклей за него е най-вкусната дунавска риба.

Попмената станция на село Гомотарци, най-голямата в българския участък на Дунав

Маршрутът на Нотев включвал и пивоварните тайни на Северозапада.

Най-опасните участъци са там, където реката е най-широка, понеже през тях минават и много кораби, пояснява запаленият каякар.

В по-дълбоката част на реката течението е по-силно, а другите плавателни съдове са сред големите опасности. Трябва да си на определено разстояние от тях, а освен това те създават странична вълна, „твърде лоша за каяк“.

Понякога от българската страна брегът е толкова плитък, че буквално можеш да стигнеш до някои от островите пеша. Така е малко след моста при Видин – Калафат, където му се наложило да слезе от каяка и да го дърпа.

Един от най-красивите плажове по цялото поречие на Дунав - о-в Добрина (Керкенеза) край с. Арчар, Видинска област

Остров Добрина или Керкенеза, както го наричат из ломския край, Иван описва „с огромна плажна ивица, няколко дръвчета по средата, с гъста гора, с плитък бряг с чиста вода, понеже течението отнася всички мръсотии.“

„Там беше един рай.“

Птиците са богатството на Дунав, отбелязва Нотев.

Оряхово

Негова голяма мечта остава да преплава целия български участък, а за по-нататък си е запазил идеята през Силистра да стигне до делтата и вливането в Черно море.

„За съжаление, Дунав, както и много други места в България – по Черноморието, планините, не е останала незасегната от човешката глупост. Фактът, че нашата част на реката е мръсна, защото е последната от една дълга река и целият боклук на цяла Европа идва при нас, не съм много убеден, че е съвсем вярно. Водата сама по себе си не е толкова мръсна, но замърсяванията, които човекът е нанесъл, са много сериозни“, коментира Иван Нотев.

„Аз си бях поставил цел да посрещам и да изпращам слънцето всеки ден. Имаше дни, в които така бях ориентиран в посоките, че нямаше как да видя изгрева, защото залезът беше срещу мен, изгревът беше зад острова, на който бях. Но включително в последния ден успях да си посрещна слънцето.“

Дунав мост 2, свързващ Видин и Калафат
Повече за приключението чуйте в звуковия файл. 
Снимки: Иван Нотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20