Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С каяк по Дунава - изгревите и залезите на Иван Нотев

Самостоятелна експедиция с каяк по Дунав направи в разгара на лятото музикалният редактор на „Хоризонт“ Иван Нотев. За преживяното, запомненото и заснетото по водния път той разказва в предаването „Изотопия“.

Остров Богдан

„Бях любопитен какво се случва по реката от другата страна. Аз съм от Силистра и познавам тази част. Преди две-три години се запалих по каякинга, започнах да греба около Силистра, в море, реки. Постепенно, получавайки повече информация, запознавайки се с маршрута на TID (международна регата, която минава през почти целия Дунав) - любопитство донякъде, от друга страна е тест за моите възможности.“

„Първите три дни не срещнах нито един човек и това беше малко потискащо, обаче в главата ми нямаше нищо друго, освен това, което виждах и което преживявах.“

„Останах насаме със себе си, най-вече с мислите, породени от това пътешествие“, споделя Иван.

Той имал набелязани точки, по които трябвало да се движи, но реалността няма нищо общо с плановете. Към крайната цел има куп препятствия, особено когато имаш ограничено време.

Дъждът, бурите и вятърът били голямото му опасение, защото с комарите след ден хапане свикваш. Именно буря го принудила да прекрати приключението си доста по-рано от предвиденото.

„Багажът беше привързан, но ако се беше обърнал каякът, щеше да заплува всичко във всякакви посоки.“

Последен изгрев от пътешествието, с. Оряхово

След гребане минимум 30 километра, излизайки на брега, каквото и да хапнеш, ти се услажда много, твърди Иван Нотев. Затова и пърженият уклей за него е най-вкусната дунавска риба.

Попмената станция на село Гомотарци, най-голямата в българския участък на Дунав

Маршрутът на Нотев включвал и пивоварните тайни на Северозапада.

Най-опасните участъци са там, където реката е най-широка, понеже през тях минават и много кораби, пояснява запаленият каякар.

В по-дълбоката част на реката течението е по-силно, а другите плавателни съдове са сред големите опасности. Трябва да си на определено разстояние от тях, а освен това те създават странична вълна, „твърде лоша за каяк“.

Понякога от българската страна брегът е толкова плитък, че буквално можеш да стигнеш до някои от островите пеша. Така е малко след моста при Видин – Калафат, където му се наложило да слезе от каяка и да го дърпа.

Един от най-красивите плажове по цялото поречие на Дунав - о-в Добрина (Керкенеза) край с. Арчар, Видинска област

Остров Добрина или Керкенеза, както го наричат из ломския край, Иван описва „с огромна плажна ивица, няколко дръвчета по средата, с гъста гора, с плитък бряг с чиста вода, понеже течението отнася всички мръсотии.“

„Там беше един рай.“

Птиците са богатството на Дунав, отбелязва Нотев.

Оряхово

Негова голяма мечта остава да преплава целия български участък, а за по-нататък си е запазил идеята през Силистра да стигне до делтата и вливането в Черно море.

„За съжаление, Дунав, както и много други места в България – по Черноморието, планините, не е останала незасегната от човешката глупост. Фактът, че нашата част на реката е мръсна, защото е последната от една дълга река и целият боклук на цяла Европа идва при нас, не съм много убеден, че е съвсем вярно. Водата сама по себе си не е толкова мръсна, но замърсяванията, които човекът е нанесъл, са много сериозни“, коментира Иван Нотев.

„Аз си бях поставил цел да посрещам и да изпращам слънцето всеки ден. Имаше дни, в които така бях ориентиран в посоките, че нямаше как да видя изгрева, защото залезът беше срещу мен, изгревът беше зад острова, на който бях. Но включително в последния ден успях да си посрещна слънцето.“

Дунав мост 2, свързващ Видин и Калафат
Повече за приключението чуйте в звуковия файл. 
Снимки: Иван Нотев
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Онлайн на училище

Деница Котари ще кандидатства за помощ, защото единият ѝ син учи дистанционно

Деница Котари е самоосигуряващо се лице, по професия адвокат. Има двама сина - в детска градина и във втори клас.   През декември миналата година децата ѝ остават да учат вкъщи, поради което тя не е могла да упражнява професията си и затова кандидатства за помощ от държавата и получава такава в размер на около 900 лв...

публикувано на 25.10.21 в 17:18
Ана Александрова

Библиотекарят Ана Александрова всеотдайно организира занимания за деца

Ана Александрова от Библиотеката на Читалище „Съгласие 1869“ в Плевен стана носител на приз „Млад библиотекар на годината“. Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Наградата Ана Александрова получи официално на церемония в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ - Бургас, в рамките на XXXІ Национална..

публикувано на 24.10.21 в 19:05
Георги Милушев

Самоук майстор от Смолян изработва паметник на Георги Раковски

93-годишният Георги Милушев от Смолян издигна преди година бюст-паметник на Васил Левски на площад „Свобода“ в Смолян. Сега той майстори и паметник на Георги Раковски - революционер и възрожденец. Смята, че делото му е уважение към историята ни и нашия народ. "Левски  за мен е борец за свобода от Османско робство и уважаван политик, герой и..

публикувано на 19.10.21 в 10:55
Саня Христова и Любомир Еленков

Любомир Еленков продължава битката за живот

Любомир Еленков, който вече е на 19 години и половина, страда от тежка церебрална парализа. Пиян шофьор помитат майка му и баща му - на пешеходна пътека и той се ражда 40 дни преди термина. Лекарите успяват да спасят само бебето, но то е обречено да живее с една от най-тежките форми на Детска церебрална парализа. За Любчо с много любов се..

публикувано на 17.10.21 в 20:18
Читалището в Доспат събира дарения за сираци

Читалището в Доспат събира дрехи и ученически пособия за сираци

Благотворителна акция за събиране на дрехи за сирачета и ученически пособия организира Народно читалище „Иван Вазов - 1926” в Доспат. Кампанията ще продължи до 22 октомври и срещна вълна от съпричастност. За първи път от името на читалището се провежда дарителската акция за събиране на есенно-зимни дрехи и обувки за деца от 2 годни до 18..

публикувано на 17.10.21 в 19:00
Йордан Христов, удостоен наскоро с честта да бъде протопсалт

Йордан Христов бе удостоен с честта да бъде протопсалт

84-годишен силистренец бе удостоен наскоро с честта да бъде протопсалт - пръв между певците - длъжност в ритуалите в православното изповедание. Йордан Христов е дългогодишен четец и певец в храмове в Българската православна църква както в Силистра, така и в София. Според Доростолския митрополит Яков в страната не са много..

публикувано на 17.10.21 в 17:44

Слънчевата сянка на толстоистите над българската Ясна поляна

Колко ясни си били дните и нощите в българската Ясна поляна преди повече от сто години, когато селото недалеч от Приморско, тогава с турското име Алан Кайряк , става дом за една от най-активните родни толстоистки колонии? Кои са хората, събрали се да практикуват и проповядват нравствено-социалното учение на Лев Николаевич Толстой?  Какво..

публикувано на 17.10.21 в 09:00