Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Културни войни“ с Владислав Апостолов:

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи.

На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад срещу... смешните картинки в интернет. 

Да, не се шегуваме. Но ни се иска. Ала е явно, че европейските бюрократи не искат да се шегуваме. Съвсем сериозно тази номинално висока, важна и влиятелна институция погуби парите и времето на нормалните хора и данъкоплатци, за да ги трови с истерична и ирационална атака срещу различните форми на хумор.

Говорим за една от най-могъщите властови структури на планетата, която решава да предприеме нещо като джихад срещу някакви мемета – това са онези културни единици, както ги беше определил еволюционният биолог Ричард Доукинс, които се разпространяват основно онлайн, от човек на човек и от мрежа на мрежа.

Става дума за колажи, картинки и карикатури, които осмиват и сатиризират определени явления, образи и събития. В действителността това са напълно, ама напълно, безобидни рисунки на кучета, жаби и хора с празен поглед плюс всякакви други поп-културни онлайн артефакти на модерното бързо и визуално общуване. 

Но в невротичната и вече патологична синтетична квази-реалност на изперкали активисти и бюрократи това са някакви зловещи символи на омразата и „крайнодесния екстремизъм“. Така се казва и новият, масово осмиван доклад с логото на Европейската комисия - „Вече не е смешно. Как крайнодесните екстремисти използват хумора“.

Всъщност вече наистина не е смешно, но по други причини. Висша европейска структура на международна власт доброволно се превръща в инструмент за смазване на хумора и свободата на изразяване. Имаше едни групировки, които водят война срещу карикатури. Имаше едни истински екстремисти, които първо се обиждаха от рисунки, а после убиваха авторите на рисунките...

Страхотен пример са били за бюрократите. Не ги е срам. Съвсем сериозно – какъв психопат трябва да си, за да си помислиш, че е добра идея да финансираш и публикуваш абсолютно нелеп доклад срещу някакви смешни картинки в интернет? И да го направиш от името на цивилизация, която е изградена върху идеята за свободно слово и сатира на властта.

Дистопичен кошмар от долнопробни бюрократи!

На официалната страница на Европейския съюз намираме доклада, в който е показана широко използвана карикатура на конформист в интернет със следното описание: „Оригиналната итерация на Уоджак мемето демонстрира меланхолия, съжаление и самота. Постепенно картинката е адаптирана и промотирана от крайнодясната меме култура като портрет на либерал с празен поглед. Целта е да покажат „нормитата“, които никога не поставят под въпрос информацията, идваща от мейнстрийм медии и политици“.

Чакайте малко. Дами, господа и всички останали от Европейската комисия – това ли е вашето определение за крайнодесен екстремизъм. Откога да осмиваш конформисти, които вярват на властта на всяка цена и се кълнат в корпоративните медии, е десен екстремизъм? Какво ви става, бе хора?

Естествено, че всеки здравомислещ човек трябва да гледа скептично на властта и на медийните съобщения и да поставя под въпрос спусканите отгоре решения и разкази за реалността. Критичното мислене е в основата на Западната цивилизация и модерния свят.

Целият перверзен алгоритъм в доклада на Европейската комисия е достоен за обстоен анализ, но и няколко думи са достатъчни засега. Това, което пробват, е да поставят знак за равенство между критичното отношение към сегашния естаблишмънт и радикализацията. Да обвържат свободното мислене с опасни явления и движения и така да го дискредитират и обезкуражат. Това е жалката и подривна логика - само крайни елементи се присмиват на властта и корпоративните медии. Може, а и е правилно, да се подиграваме много на опитите на Европейската комисия да извърши морална „смяна на пола“ на някакви забавни мемета и от безобидни картинки да ги превърне в опасни оръжия на илюзорни екстремисти. 

Но зад смешната страна стои опасна основа. Това е ядрото от фанатици, които явно са се сдобили с достатъчно власт в европейските институции и ползват тези обществени структури като лични платформи за идеологическа война. Естествено, че е скандално и недопустимо за Европа да представя сатирата на либералните конформисти като нещо опасно, вредно и годно за цензура и забрана.

Днес е доклад, утре е резолюция, а след седмица става закон. Всяка молекула на всяко едно свободно съзнание трябва да се бунтува срещу подобен опит за смазване на свободното изразяване. Може и със смешни картинки. Кръвта на невинните карикатуристи, пролята от истински екстремисти, именно в сърцето на Европа, е доказателство за нуждата от хумор и сатира срещу доминиращите разкази на властта. Иначе целият проект е напълно ненужен и обречен.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Политиката и хуморът – допустимо и недопустимо

Или както пише Джордж Оруел през 1945-а: „Всяка шега е една малка революция”. Снимки: www.unsplash.com, www.pexels.com, www. pixabay.com, www.freeimages.com, www. freerangestock.com, www.dreamstime.com, www. pikwizard.com

публикувано на 29.11.20 в 13:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника...

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в..

публикувано на 17.04.24 в 07:46