Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естебан Окон с първа победа във F1, Хамилтън изпревари Верстапен в генералното класиране, катастрофа спря състезанието в Унгария

Естебан Окон спечели първата си победа във Формула 1 в състезанието за голямата награда на Унгария. 24-годишният французин, пилотиращ болида на Алпин, успя да се възползва по най-добрият начин от спирането на състезанието в третата обиколка на състезанието, вследствие на голяма катастрофа между няколко от водещите пилоти.

Зад него завърши Сабистан Фетел (Астън Мартин), който през цялото състезание се опитваше да изпревари французина, но така и не успя да го стори.

Трети на подиума остана седемкратният световен шампион Люис Хамилтън, който се спаси от голямата катастрофа в самото начало на състезанието на пистата „Хунгароринг“, но така и не му бе позволено да се бориза нещо повече от третата позиция.


Още на първия завой в надпреварата се стигна до сериозен инцидент в челото на колоната. В сблъсъка участваха Валтери Ботас, Ландо Норис, Макс Верстапен и Серхио Перес. В резултат на това Ботас, Льоклер и Перес отпаднаха от надпреварата, а нидерландецът се срина в класирането.

Малко зад тях също се стигна до сблъсък. В него участваха Ланс Строл (Астън Мартин) и Шарл Льоклер (Ферари). В настъпилата суматоха Строл не успя да намери свободно място на пистата и се вряза в задната дясна част на пилота на Ферари. Двата болида излязоха от пистата и в крайна сметка също отпаднаха.

От цялата ситуация с най-голям късмет бе започналия от първа позиция Люис Хамилтън, който остана пред голямата катастрофа и запази лидерсаката си позиция преди спирането на състезанието в третата обиколка. Естебан Окон (Алпин) и Карлос Сайнс-младши (Ферари) също успяха да си пробият път до върха и при рестарта на надпреварата на пистата „Хунгароринг“ започнаха от втора и трета позиция.

Състезанието бе подновено половин час по-късно, като всички пилоти минаха през бокса, за да сменят своите гуми, тъй като пистата „Хунгароринг“ изсъхна от валежите. Въпреки това в колоната имаше множество размествания, като в челото бе Естебан Окон.


Зад него бе четирикратният световен шампион Себастиан Фетел. Люис Хамилтън се срина в класирането след влизането си в бокса след подновяването на състезанието и трябваше да си пробие път до върха.

Той води много сериозна битка с бившия си съотборник в Макларън и настоящ пилот на Алпин – Фернандо Алонсо. Испанецът също се възползва от големия брой отпаднали състезаели и стигна до четвъртата позиция, която трябваше да брани срещу колата на Мерцедес. Именно Алонсо лиши Хамилтън от възможонстта да се бори за победата на „Хунгароринг“.

Все пак Хамилтън успя да се възползва от блокиране на предна дясна гума на Алонсо и го изпревари по пътя си към първата позиция. Той успя да изпревари другия испанец Карлос Сайнс-младши, но така и нямаше време да се придвижи по-напред.

С огромна заслуга за победата на Окон бе неговият съотборник в Алпин Фернандо Алонсо. Той завърши пети, но успя да задържи Люис Хамилтън много дълго време зад себе си и така осигури стабилна преднина на съотборника си и на Фетел в челото.

Зад Алонсо останаха пилотите на Алфа Таури Пиер Гасли и Юки Цунода. Голямата изненада на деня, наред с Естебан Окон, бе отборът на Уилямс. Пилотите на легендария отбор – Николас Латифи и Джордж Ръсел се пребориха за първе точки за отбора през този сезон.


Десети в състезанието завърши Макс Верстапен, чийто болид бе силно повреден от катастрофата в началото, но в крайна сметка остана на пистата и се пребори за точка в битката за титлата във Формула 1 през този сезон.  

С третото си място в Унгария, Люис Хамилтън изпераври нидерландеца в генералното класиране във Формула 1, като вече има 192 точки срещу 186 за Верстапен. След състезанието на „Хунгароринг“ следва четириседмична почивка за пилотите от Формула 1, като следващото състезание в Белгия ще бъде в края на август.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ФК Крумовград

Крумовград победи Славия, влезе в първата шестица

Отборът на Крумовград победи Славия с 2:0 в среща от последния 30-ти кръг от редовния седон в Първа футболна лига. Головете за домакините на стадион "Никола Щерев - Старика" паднаха през първата част.  Серкан Юсеин откри резултата в 36-та минута, а в 42-та Патрик Луан увеличи на 2:0. Успехът изпрати Крумовград сред най-добрите шест в елитната ни..

публикувано на 19.04.24 в 21:57

Ботев Враца победи Етър на старта на 30-ия кръг в Първа лига

Ботев (Враца) спечели с 2:0 срещу Етър (Велико Търново) и остави "болярите" на осем точки зад себе си в битката за оцеляване в българската футболна efbet Лига.  Ботев е 15-и с 22 точки, а Етър остава на последното място с едва 14 от 30 мача. Етър остана с човек по-малко още в десетата минута, когато Принц Мбаке бе изгонен с втори жълт картон.  Мартин..

публикувано на 19.04.24 в 20:08
Рами Киуан (в червен екип)

Рами Киуан е на победа от медал на Европейското по бокс

Рами Киуан постигна втора убедителна победа за България в днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът на България не остави шанс на румънеца Мариан Булеу. Под наставленията на треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров той срази съперника си с 5:0 (30:26, 30:27, 30:27, 30:26,..

публикувано на 19.04.24 в 18:12
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на Световната купа в Доха

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Доха (Катар). Състезателката на Филип Янев получи оценка от 13.466 точки (13.433 точки първи и 13.500 точки втори прескок).  Пред националката се наредиха представителката на Панама Карла Навас с 13.850 и Чан Ок Ан (КНДР) с 13.833 точки...

публикувано на 19.04.24 в 17:57
Открита тренировка на националите по спортна гимнастика

България с пълни отбори на ЕП по спортна гимнастика в Римини

България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете, младежите и жените на европейското първенство по спортна гимнастика. Шампионатът на Стария континент за мъжете и младежите ще се състои от 24 до 27 април, за жените и девойките ще е от 2 до 5 май. "Подготовката си минава добре, работих по нови неща, тренирах много. Световната купа беше..

публикувано на 19.04.24 в 12:20
Берое надигра Монтана и поведе във финала

Берое поведе във финала срещу Монтана

Тимът на Берое надигра Монтана 2003 с 87:72 (21:19, 20:11, 23:19, 23:23) като домакин в Стара Загора в първата среща от финалния плейоф за титлата в първенството на България по волейбол за жени. Така старозагорки, които са носителки на трофея от последните три сезона, поведоха с 1-0 победи в серията, в която се играе до три успеха от пет..

публикувано на 18.04.24 в 20:43
Марица поведе с 2:0 победи срещу ЦСКА

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе..

публикувано на 18.04.24 в 20:38