Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 5-има ранени и 800 евакуирани заради горски пожар край Пескара в Италия

| обновено на 02.08.21 в 18:20

Продължава и борбата с пожарите в Италия. Огънят засегна Сицилия, както и няколко региона по Адриатическото крайбрежие, сред които Абруцо, Марке и Молизе. 
В Пескара пламъците достигнаха до къщите и плажовете в южните части на града, събощава агенция АНСА. Кметът на града определи ситуацията като "катастрофа с невъобразими размери", но допълни, че пожарите вече са овладяни. 
Огънят засегна четири резервата в покрайнините на града. В гасенето се включиха доброволци. Местните власти обявиха извънредно положение. Прокуратурата в Пескара е започнала разследване. Най-малко петима души са били ранени и около 800 души са били евакуирани. 

Пожарната служба на Италия заяви, че за последните 24 часа нейни служители са участвали в борбата с над 800 пожара основно в южната част на страната - 250 в Сицилия, 130 в Пулия и Калабрия, 90 в Лацио и 70 в Кампания.

Горски пожари има също в Гърция, Турция и Испания, припомня „Гардиън“. 

 Южна Европа се бори с една от най-екстремните горещи вълни за последните десетилетия, като температурите скачат над 40 градуса по Целзий, а огнената стихия принуди стотици хора да се евакуират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожар бушува на гръцкия остров Родос

Огромен пожар избухна на гръцкия остров Родос, съобщават гръцките медии. Заради огнената стихия голяма част от острова е без електричество, село Псинтос, военната база в Каламона и известната Долина на Пеперудите са евакуирани.  Пожарникарите..

публикувано на 02.08.21 в 04:30
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар край Мармарис, Турция, 31 юли 2021 г.

Евакуация заради горски пожар в Бодрум, чуждестранни лидери предлагат помощ на Турция

Нова евакуация заради горски пожар се наложи в турския курорт Бодрум. 540 души са били превозени с лодки до хотелите, където са настанени. Все още продължава гасенето на пет огнища в провинциите Анталия и Мугла.  Спасени са хора и от селището..

обновено на 01.08.21 в 14:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи,..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е..

публикувано на 28.03.24 в 20:03