Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН ще представи своя проектокабинет на ръководствата на ДБ, ИБГНИ и БСП

| обновено на 02.08.21 в 19:20
Снимка: БГНЕС

Политическото ръководство на парламентарната група на "Има такъв народ" ще представи утре своя проектокабинет на ръководствата на БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Очаква се лично издигнатият за министър-председател Пламен Николов да представи предложения състав и структура на Министерски съвет.

Първата среща на "Има такъв народ" ще е с ръководството на "Изправи се БГ! Ние идваме" и започва в 14.00 часа в зала "Изток" на Народното събрание.

Тази сутрин с писмо до медиите председателят на групата на "Има такъв народ" в парламента Тошко Йорданов информира, че ще изпратят покани за срещи с тези политически сили, на които ще представят своя проект на състав и структура на Министерски състав, защото “всичко трябва да е открито и пред очите на обществеността".

Срещата с БСП ще е в късния следобед.

От БСП потвърдиха, че утре в 17.00 часа ще се срещнат в зала "Изток" на Народното събрание с кандидата за премиер Пламен Николов, който ще ги запознае с проектокабинета. Още в петък от левицата заявиха готовността парламентарната група да покани на среща издигнатия за премиер от ИТН. В предаването "12+4" Иван Иванов каза: 

"Продължаваме да твърдим, че трябва да има редовно правителство и работещ парламент. Очаквам утре да видя хората в проектокабинета на ИТН. Ако от партията на Слави Трифонов желаят да получат нашия конкретен отговор, това трябва да стане в най-кратко време". 

От БСП желаят споразумение с ИТН като условие за подкрепа на проекта им за правителство:

„Трябва да има при всички положения. В противен случай всичко това, което беше изговорено, дискутирано, сложено на масата като приоритети, ще остане във въздуха“.

Срещата на "Има такъв народ" с "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще бъде утре в 14.00 часа , а час по-късно ще бъде и срещата с обединение „Демократична България“. 

От коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" приветстват намерението на ИТН да запознае със състава на проектокабинета двете т.нар. протестни партии и БСП, заяви в интервю за предаването "12+4" Арман Бабикян.

Той обаче потвърди, че за да подкрепи правителство, формацията ще държи да има и писмено споразумение с партията на Слави Трифонов. 

Планираната среща за проектокабинета на "Има такъв народ" с "Демократична България" ще бъде на фона на напрежение между двете политически сили в последните дни.

Обединение "Демократична България" е получило писмена покана от партия "Има такъв народ" за среща утре, по време на която ще бъде представен съставът и структурата на проектокабинета.

Дясното обединение ще участва в тази среща, обяви председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов. "Демократична България" ще настоява кандидатите за министри да представят политики, за чието спазване да бъде поет писмен ангажимент:

"Дали на този ангажимент отгоре ще пише "споразумение", "меморандум", "записка", "програма", както искате го наречете, това е за нас детайл. Аз искам да мога да кажа на своите избиратели, че знам за какво съм гласувал, ако се търси моята подкрепа"- заяви Иванов. 

По-рано в пост в страницата си във Фейсбук Христо Иванов подчертава, че ако бъде потърсена подкрепата им по сериозен начин, партиите от коалицията и парламентарната група ще оценят предложения състав на Министерски съвет, програмните заявки и очертаващото се парламентарно мнозинство и колективно ще вземат решение за последващите си действия в интерес на страната и избирателите.


В отговор на твърденията на лидера на ИТН Слави Трифонов, че от ДБ искат постове, въпреки че твърдят, че не искат, Христо Иванов написа: "Който твърди, че ДБ е искала парчето от баницата - лъже и лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялово участие във властта и партийни проекти".

Към ДПС няма отправена покана за представяне на номинираните министри, въпреки проведената първоначална консултация на "Има такъв народ" с Движението, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта преди дни, че трябва да се направи правителство и ГЕРБ ще съдейства за това с падащ парламентарен кворум, защото "при трети избори ще е по-трудно". 

Бойко Борисов: ГЕРБ ще съдейства за съставянето на правителство

"63-ма депутати сме ГЕРБ-СДС. Ако трябва, когато гласуват правителство, да излизат за половин час, да намалят кворума, да си изберат правителство и да си понесат отговорността", отбеляза Борисов. 

По-късно днес обаче в пряко включване в профила си във Фейсбук Бойко Борисов обяви, че депутатите на ГЕРБ ще бъдат в пленарната зала на Народното събрание и ще гласуват "против" предложеното от "Има такъв народ" правителство.

ГЕРБ ще бъдат в пленарната зала и ще гласуват "против" правителството на ИТН




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Тончев

ДАНС: Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната. Това обясни председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването си във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалното участие на Асен Василев в тях. Отново..

публикувано на 16.04.24 в 17:39
Добромир Живков

Добромир Живков: Може би големите зърнопроизводители са оказали натиск за оставката на Кирил Вътев

Може би големите зърнопроизводители са оказали натиск и земеделският министър Кирил Вътев напуска служебното правителство на Главчев . Това коментира Добромир Живков от "Маркет линкс" в интервю пред БНР.  "Имаше сериозен конфликт между големите зърнопроизводители, които са влиятелни и на места разполагат с политически лостове. И да..

публикувано на 16.04.24 в 17:04
Мария Павлова

Мария Павлова: Ако президентът не подпише указ, ще остане настоящият външен министър

Преди да стане ясно, че премиерът Димитър Главчев е поискал смяната и на министъра на земеделието, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че държавният глава продължава да провежда консултации и да събира информация във връзка с предложението да издаде указ за освобождаването на външния министър Стефан Димитров.  Очаква се Румен Радев: Ще..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Димитър Кацарков: ЕС и САЩ трябва да се завърнат по-сериозно в Близкия изток

В зависимост от големината на отговора на Израел към Иран може да се прецени дали ще се стигне до ескалация, или не.  Това обясни пред БНР Димитър Кацарков, експерт по Близкия изток. Израел беше атакуван от ислямската република с над 300 дрона и ракети. Повод за атаката стана израелска така среку иранското посолство в Дамаск.  Трудно е да се..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

104 загинали на пътя от началото на годината до днес

104 души са загинали на пътя от началото на годината до днес, 40 от жертвите са пешеходци. Това съобщи за "Хоризонт" Росен Рапчев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".  "Пешеходците много често смятат, че пешеходната пътека е едва ли не щит, но тя не дава изключително предимство на пешеходците. А много е важно пешеходецът, преди..

публикувано на 16.04.24 в 16:58

Здравната комисия прие на първо четене законодателни промени за правата на психично болните

Без гласовете на "Възраждане" депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене законодателни промени, свързани с правата на хората с психични заболявания.  Със законопроекта се забранява унизителното отношение към пациенти с такива заболявания по време на тяхното лечение. За нарушения на правата им ще се счита липсата на достатъчно..

публикувано на 16.04.24 в 16:51
Димитър Главчев

Главчев ще участва на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.  Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията ЕС - Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия изток. В белгийската столица Главчев ще присъства на..

публикувано на 16.04.24 в 16:37