Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучванията на природата от Алекси Петров се пазят в РИМ Плевен

Румянка Балева
Снимка: Латинка Светозарова

Лятото е любим сезон за пътешествия, за опознаване на нови исторически и природни забележителности. Ваканцията е и време децата да се докоснат до науката по един различен начин. Такава възможност дава Регионалния исторически музей в Плевен. В отдел „Природа“ може да се види сбирката „Фауната на Бяло море“, която включва изложените в стъкленици октоподи, омари, „летяща“ риба, миди с огромни размери, всички те открити и събрани край островите Тасос и Самотраки преди 80 години от плевенчанина Алекси Петров. Природолюбителят подарява на музея и над 9 000 хербаризирани растения.

Лични вещи на Алекси Петров          Снимка: Латинка Светозарова

„Още по-голям интерес през лятото буди и сбирката от препарирани животни от Беломорието, което е дело на нашия съгражданин Алекси Ламбев Петров. Той е роден в далечната 1889 година в град Плевен, но целия си живот дарява на природата, опознаването на природата и опазването ѝ. И тук при нас благодарение на неговия труд се намира една уникална колекция от водни животни, обитатели на Бяло море. Със собствени средства той прави проучвания на фауната на Бяло море около остров Тасос, Самотраки още през далечната 1941, 1943 година, а този му интерес е породен от участието му като санитар през Първата световна война, когато той е бил в Егейска Тракия и тогава младият природолюбител изучава и установява присъствието на видове, за които не е имало информация, че се срещат в този район, като това са чакалът, фламингото, леопардовата змия и много видове насекоми“, каза за БНР Румянка Балева, ръководител на отдел „Природа“ в Регионалния исторически музей в Плевен.

Препарирана хвърчаща риба       Снимка: Латинка Светозарова

Алекси Петров има специалност "Фармация". По настояване на баща си заминава за Мюхен, където завършва висшето си образование.

Алекси Петров е бил секретар на комисията в БАН за защита на природата, участва в изработването на Указ за защита на природата през 1960 година. Автор е на повече от 350 научни статии на ловна и природна тематика, проучва пещерната фауна, създава първия ловен музей у нас при завръщането си в родния Плевен. Експонатите от този музей и до днес могат да се видят от посетителите.

Омар                                                  Снимка: Латинка Светозарова

Името му е свързано и с езерото Сребърна.

"Има редица статии, които са за речните риби, за тяхното ловуване и отново е изправен пред ново предизвикателство да изследва птиците на езерото Сребърна през 1948 година. Тогава установяват много ценни птици в този район и поради тази причина се заражда идеята да бъде запазено езерото. По предложение на Алекси Петров село Сребърна се превръща в резерват през 1948, същото прави и за Камчия, но това става през 1952 година". 

През целия си живот природолюбителят проучва растения, изработва сам хербарии.

"От него имаме дарение богат хербарии от растения, който е събиран, когато е проучвал флората на България и въз основа на това е богата колекция, която отдел "Природа" има - над 9 хиляди хербарийни листа, 9 хиляди хербаризирани растения и около 1000 са препарираните животни", допълни Румянка Балева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33