Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради лошото качество на водата

Протест блокира движението по международния път Бургас - Малко Търново

| обновено на 08.08.21 в 11:22
Снимка: Даниела Костадинова

Близо 50 жители на бургаските села Маринка и Димчево блокираха за половин час движението по международния път Бургас - Малко Търново. Протестиращите искат нов водопровод, защото водата, която тече от чешмите им е мътна и по водопреносната мрежа често стават аварии. За да не спира движението на колите, екипи на пътна полиция отбиваха движението по обходен маршрут.

Въоръжени с мегафон, знамена и плакати с надписи „Искаме чиста вода“, протестиращите  половин час преминаваха по две пешеходни пътеки на ключово кръстовище в село Маринка. От 2014-а година има изготвен проект за водоснабдяване на селата, но той още чака финансиране, каза кметският наместник в село Димчево Елена Атанасова:

„Ще протестираме, докато пуснат новата вода. Проблемът винаги е бил един и същ. Водата е от собствен водоизточник, мътна е, кална е, не е годна за консумация и съответно искаме да се пусне новата, както е по проект.

Докато не ни чуят ще протестираме, заявиха участници в протеста:

„И пред вас пак ще поканя кмета на Бургас Димитър Николов и шефа на ВиК на гости, цяла вечер ще ги черпя с тази вода…Аз пия минерална вода, но с това се къпем, перем“.

Блокадата на пътя не затрудни движението на колите в района, защото те преминаваха по обходен маршрут.

След първия протест в края на миналата седмица все още няма осъществен диалог с дружеството „Водоснабдяване и канализация“, каза по-рано кметът на село Маринка Любомир Узунов:

„Това е наш втори протест за всеобщо съжаление, защото диалогът все още не е осъществен от страна на ВиК. Ние искаме проектиране на нов водопровод в Маринка и съответно, когато има аварии налягането на водоподаването да не се губи, защото, когато има сериозна авария, налягането не може да се оправи около една седмица“.

Три бургаски села се вдигнаха на протест: Искаме чиста вода!

Според дружеството водоснабдяване и канализация в Бургас, проблемите със спирането на водата в село Маринка са незначителни. Говорителят на дружеството Димитър Гюров заяви:

„Но не виждам причина заради седем аварии през последните 3 месеца  хората да протестират и то да спират международния трафик между Бургас и Малко Търново“.

Жителите на село Димчево ще протестират, защото вместо вода от чешмите им тече кал, а при последните поройни дъждове в началото на годината къщите в селото се наводниха.

Снимка: Даниела Костадинова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

На извънредно заседание, свикано следобед, парламентът обсъди доклада на Временната комисия, разследваща споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Депутатите гласуваха и приеха предложения проект на решение. Само от ДПС гласуваха "против". Проектът предвижда да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54