Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават сраженията срещу талибаните в Панджшир

Военнослужещи от афганистанските сили за сигурност охраняват пропускателен пункт в Херат, Афганистан, 31 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдбата на долината Панджшир - последният бастион на съпротивата срещу талибаните в Афганистан, е под въпрос. Продължават тежките сражения. Източници от движението на талибаните заявиха за Ройтерс, че са установили контрол върху долината, но от съпротивата отричат.

Талибаните обявиха, че са установили пълен контрол върху Афганистан

Един от лидерите на бойците срещу талибаните в Панджшир Амрула Салех отрече твърденията, че е избягал от страната и определи ситуацията като "трудна".

Съобщава се за стотици жертви на сраженията в Панджшир. Долината, която се намира северно от столицата Кабул, е една от най-малките провинции в страната и единствената, която все още не е под контрола на талибаните.

В Панджшир живеят между 150 и 200 хиляди души. Съпротивата там, която включва местни бойци и членове на афганистанските сили за сигурност, е ръководена от племенния лидер Ахмад Масуд, чийто баща се бие срещу съветската армия при инвазията през 80-те и срещу талибаните през 90-те.

Очаква се скоро талибаните да обявят правителство. Европейският съюз и Великобритания се присъединиха към Съединените щати и обявиха, че ще разговарят с ислямисткото движение, но няма да признаят новото им управление. Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че всяко ново управление в Афганистан трябва да има широко представителство:

"Първо, както ние и редица държави по света казаха, има очаквания, че в новото правителство ще има и представители на други общности, освен талибаните, които да представляват различните групи и интересите на всички хора в Афганистан."

Европейският съюз обяви, че ще установи дипломатическо присъствие в Кабул, което да съблюдава евакуациите и да гарантира, че новото афганистански правителство изпълнява ангажименти по въпросите на сигурността и човешките права.

Организацията на обединените нации свиква на 13 септември конференция на високо равнище за набиране на средства за продължаване на хуманитарните операции в Афганистан, за да могат хората в страната да получат основни услуги, от които се нуждаят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Антъни Блинкън

Блинкън ще се срещне с афганистански представители в Катар и Германия

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че ще замине за Катар в края на седмицата, за да се срещне с лидерите на страната и афганистански представители, предаде Ройтерс".  В последните дни на американската мисия на афганистанска..

публикувано на 04.09.21 в 02:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система...

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации...

публикувано на 24.04.24 в 19:36