Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на заведения организират национален протест в София

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: В момента сме в пълна мъгла какво ще получим като компенсация

| обновено на 08.09.21 в 10:02
Протестите не са политически, каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.
Снимка: БГНЕС, архив

Национален протест срещу въведените противоепидемични мерки организират в София собствениците на заведения. Те не са съгласни с изискването да  работят до 23 часа с намален капацитет и без да има нужните компенсации.

Протестиращите не са съгласни с това, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време - от 7:00 ч. до 23:00 ч.

От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 000 души не са получили компенсации. Парите, около 420 милиона лева, няма да са достатъчни за компенсиране на сегашното затваряне. 300 000 души пък ще бъдат засегнати.

Затова Ричард Алибегов каза, че заведенията няма да се съобразят с мярката.

„Това е форма на гражданско неподчинение, позволено е от закона. Те не са политически. При затварянето миналия път нямаше ваксини. И второто, което е – тогава имаше обезпечение.“

В отговор още във вторник от здравното министерство предупредиха, че протестите няма да спрат разпространението на вируса, броя на починалите от Covid-19. И припомниха, че мерките са „по-меки от тези, които се прилагат в редица други държави“.

Символична подкрепа за протеста на заведенията идва от транспортния бранш. Магдалена Милтенова от автобусните превозвачи каза, че „ще има автобуси, които ще изразят своето недоволство от това, че служебното правителство в момента никъде не предвижда средства за автобусния бранш“.

Подкрепа има и от частните театрални школи, любителското изкуство, увеселителни центрове

Протести срещу мерките вече се проведоха в Русе, Хасково, Добрич, Ямбол и Кърджали.

"Ресторантите и заведенията за хранене и развлечение не са основният фактор за предаване на заразата", коментира темата в „Преди всички“ Еньо Енев, заместник - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
"Балансът трябва се търси някъде другаде, не в ресторантите. Трябва да се засили превенцията от страна на българските власти.

Всички засегнати от бранша смятаме, че трябва да бъдем и компенсирани, заради наложените ограничения. В момента сме в пълна мъгла какво ще получим. По коя от мерките - абсолютно затъмнение. Искаме и пълна яснота при пълно затваряне какво ще получим.
Днес се събираме с Алианса на туристическата индустирия в България в 12 часа и заедно с Конфедерацията на Българския туристичуски бизнес ще обсъждаме как да защитим работниците си.

В един Меморандум ще запишем как да бъдем адекватно компенсирани. Държим да се запише, че областите, които влизат в тъмно-червената зона и ще бъдат напълно затваряни със заповед на местната власт,  да бъдат приравнени като национално затворяне и те да могат да си получават компенсация. Това са се приравни като национална  заповед на Министъра на здравеопазването.

Бизнесът изисква предивидимост, а това в момента липсва, най-добрите ни специалисти напускат", каза още заместник - председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Още по темата в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със смесени техники. Картините са рисувани в последните няколко години и са почти абстрактни, но..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на среща със симпатизанти в София: Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05