Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Увеличаването на пенсиите е с цел Радев да спечели втори мандат

| обновено на 08.09.21 в 21:02
Лидерът на ГЕРБ на пресконференция в централата на партията в София.
Снимка: БГНЕС

От партия ГЕРБ смятат, че увеличаването на пенсиите е предприето с цел президентът Румен Радев да спечели втори мандат. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на скандалите с приемането на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Затова Борисов призова "Има такъв народ" да бламират заедно с ГЕРБ приемането на актуализирания бюджет. Бившият премиер съобщи, че ГЕРБ имат различни варианти за кандидат за президент в зависимост от това дали изборите за държавен глава ще се проведат заедно с извънредните парламентарни избори, или не.

Актуализацията на бюджета се прави предизборно и в изгода на президента Румен Радев, заяви Борисов, като прогнозира свръхдефицит, ако бъдат одобрени всички предложения за увеличения на пенсиите.

„Всичко е подчинено Радев да стане президент" - този извод направи Борисов, а дилемата, по думите му е - или нов дълг, или по-високи данъци:

„Това прави Радев в момента, самоубива следващо редовно правителство. Ние в момента вървим като хазартен играч, защото изходът от това, което правят в момента Радев с неговата шайка, ще я нарека, е или да теглим огромен дълг и да задължим точно тези млади хора, които уж ги харесваха, или да плащаме с данъци“, посочи лидерът на ГЕРБ и отправи три призива.

Първият към парламента:

"Да седнат и да видят как да вържат чертата на актуализацията на бюджета. И в нея да се вкара само най-неотложното".

Вторият беше към групата на „Има такъв народ“:

"Когато другите партии си правим нашите предложения, излиза, че се годяваме. Хайде, да излезем заедно и няма нито една от тези глупости да се случи“.

Третият призив на Борисов е към президента Радев за бързо разпускане на парламента:

"Бързи избори. Редовно правителство, което да си поеме отговорността. Какво е това изнасилване".

 А за подкрепеното от ГЕРБ-СДС предложение на ДПС за 120 лв. добавка към пенсиите Борисов обясни:

"Защото нашето е 100 и гласувахме за по-близкото до нас. Не е страшно и 200 за 3 месеца да се дават, защото те са краткосрочни."

Според Борисов грешка е да се иска индексиране на пенсиите:

 "Защото няма политическа партия, която после това да го промени".

Според разчетите на ГЕРБ актуализацията на бюджета с предложенията на парламентарните групи, би довела до рязко увеличене на дефицита, от което биха последвали наказателни процедури от ЕК:

„И ако другите партии не го разбират, аз в такъв "годеж" няма да вляза", коментира още Бойко Борисов.

С приетите снощи от парламента промени едновременно беше одобрена актуализация на всички пенсии с по-висок коефициент за година стаж, и добавка от 120 лева към пенсиите за трите месеца до края на годината.

По този повод министърът на финансите Асен Василев предупреди, че парламентът е приел две взаимно изключващи се решения, които не могат да бъдат изпълнени с одобрената бюджетна рамка.

Днес НС продължи обсъждането на казуса, но без са стигне до окончателно решение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25