Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Категория "Съседи" в планинското състезание “По стъпките на Алеко с приятел”

По трасето
Снимка: ТД "Боерица"

В отборното планинско състезание “По стъпките на Алеко с приятел” тази година ще има 4 категории. Освен досегашните - “Семейство”, “Приятели” и “Колеги”, в отговор на силния интерес организаторите включват и “Съседи”. В нея могат да се регистрират отбори, сформирани както на база квартали, така и на отделни населени места. Ранното записване все още е отворено онлайн, а стартът на самото състезание е на 2 октомври.

Инициативата се организира от Туристическото дружество “Боерица”, в партньорство със Столичната община, район Витоша, район Панчерево, Природния парк "Витоша". 


Трасетата

Те са две – късо (11 км, по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (28 км, по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая).

Старт

Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а контролното време - 5 часа. Във втория вариант положителната денивелация е над 1200 м, а контролното време - 9 часа. По двете трасета са предвидени подкрепителни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за безопасност.


Идеята

“С всяка година състезанието набира все по-голяма популярност. Радваме се, че в него се включват все по-подготвени участници и има сериозна конкуренция за челните места. В същото време, за нас е много важно да запазим и автентичната си концепция – самото участие, това да си сред природата и да споделиш преживяването с близките си хора всъщност е голямата победа за всички”, припомня Димо Христов, главен организатор. “Затова, както винаги, при нас са добре дошли хора с различна физическа подготовка и възможности, които просто искат да прекарат активно един хубав ден в планината, а с това да допринесат за добра кауза", допълва той.

Участниците

И тази година част от средствата, събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения, ще бъдат дарени за социална кауза – подпомагане и закупуване на екипировка и оборудване за Планинската спасителна служба в Кюстендил.


Правилата

По регламент за състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от четирите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай, че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият отбор отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички хора, навършили 18 години, а деца над 7 години се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация. По традиция организаторите насърчават и участието на хора в неравностойно положение, имащи физическа възможност да преминат през някое от двете трасета - те могат да се включат напълно безплатно, заедно с един свой придружител.


“Отново искаме да отправим и специална покана към социално отговорните компании в България да регистрират свои отбори в категория “Колеги”, като по този начин могат да сплотят екипите си и да им подарят незабравимо преживяване. И не на последно място ще допринесат за добра кауза.”, обяснява още Димо Христов.

 

Предистория

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 г. двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България.


Организатори

Tуристическо дружество Боерица, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 г. чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, и организира стотици специални събития за деца и възрстни, както и за хора в неравностойно положение. 

Повече за миналогодишното издание на състезанието можете да прочетете тук.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09
Кънчо Долапчиев награждава победителките в Държавното първенство по ски-алпинизъм

На 79 г. Кънчо Долапчиев продължава да се състезава с младите ски-алпинисти

Тази година се навършват 40 години от първата национална експедиция до Еверест. В състава й тогава е  Кънчо Долапчиев, който тази година навършва 80 години , като продължава да участва, наравно с младите, в състезания по ски-алпинизъм.  Роден е на 23 октовмри 1944 г. в Самоков. Първо става скиор, а след това започва да се занимава и със..

публикувано на 10.03.24 в 15:08