Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансист №1 в новия служебен кабинет - Валери Белчев

Засега новият финансов министър не планира дългова емисия на външните пазари

| обновено на 16.09.21 в 13:14
Валери Белчев
Снимка: БГНЕС

Валери Белчев е новият служебен министър на финансите. Макар и да не е широко известен сред обществото, той е разпознаваем сред професионалната общност, показа справка на БНР.

Магистърската му теза е от Харвардския университет, а у нас е познат като управител на Фонда на фондовете в продължение на няколко години.

Професионалната кариера на Валери Белчев минава през Българската банка за развитие, както и дори през парламента като нещатен сътрудник на Комисията за икономическа политика.

Информация за досегашния му опит можем да намерим в публикациите на Фонд мениджър на финансови инструменти – или по-известен като Фонд на фондовете, който Белчев управлява от 2015 до 2018 година.

Фондът бе създаден именно през 2015-та година като инструмент за управление на европейските ресурси по време на кабинета „Борисов 2“, когато финансов министър е Владислав Горанов.

Образованието си Белчев получава в УНСС, след което има магистратури в Париж и Харвард. Според биографията му, освен английски и френски, владее свободно руски и италиански език.

Белчев влиза в Министерството на финансите, след като бюджетът бе актуализиран.

Върху него и избрания от него екип обаче най-вероятно ще падне отговорността за съставянето на бюджета за догодина, който да бъде предложен, ако няма сформирано редовно правителство след изборите на 14 ноември.

Също така, докато той е в министерството, трябва да се работи по промените в данъчните закони, които традиционно се променят преди параметрите на бюджета.

Не е изключено, ако страната ни излезе на външните дългови пазари тази година, това да се случи именно в мандата на Белчев. 

След като новоназначеното служебно правителство положи клетва, във финансовото министерство Асен Василев предаде поста на Валери Белчев.

На въпрос на БНР Белчев отговори, че със сигурност екипът му ще подготви бюджет за догодина. След това уточни, че засега не планира емисия дълг на външните пазари, но може да промени мнението си, когато види окончателните разчети:

"Засега нямаме такива планове и разговори. Впоследствие ще мога да потвърдя, след като си направя сметката", посочи той.

С много висока оценка за работата на Асен Василев новият финансов министър пое поста:

"Чувствам се все едно гоня един много бърз влак и трябва да се кача в движение", каза Валери Белчев. 

В този "бързо движещ се влак" трябва да подготви бюджета за догодина и да изпълни настоящия, което най-вероятно означава поемане на нов дълг.

Снимка: БГНЕС

През март 2022-ра година страната ни има голям падеж по вече съществуващо задължение.

На въпрос на БНР за визията му за бюджета тази и следващата година, когато предстои падеж над един милиард евро на вече поети задължения, Белчев отговори, че ще се запознае подробно с разчетите и тогава ще излезе с окончателна позиция.

Той не даде конкретни отговори с аргумента, че още не е видял числата в детайли, а предшественикът му уточни, че ако догодина няма нов бюджет до март, когато има голям падеж, може да бъде нарушено настоящото ограничение за нов дълг.

Ще работи ли Министерството на финансите за приемане на еврото през 2024 година:

"За краткото време, в което ние ще сме тук, ще направим всичко възможно да подготвим терена за улеснение на бъдещите действия, но това ще бъде по-скоро работа на едно постоянно правителство", обясни новият служебен министър на финансите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК приема документи за независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52