Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Анастасиадис: Неприемливо е решение на Кипърския въпрос с две държави на острова

Никос Анастасиадис
Снимка: БГНЕС

Исканията за решение на Кипърския въпрос с две държави на острова са неприемливи, заяви президентът на страната Никос Анастасиадис. Днес той и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заминават за Ню Йорк, където в края на месеца ще имат обща среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, потвърдиха от международната организация в петък вечерта.

Кипър потвърждава твърдия си ангажимент за уреждане на Кипърския въпрос въз основа на международното право, подчерта президентът Никос Анастасиадис в изявлението си по време на Евро-средиземноморската среща на върха /ΕUMED 9/, проведена в петък в Атина. 

Той се обяви срещу исканията за промяна в основата на решението за федерално обединение чрез настояването на Анкара и ръководството на кипърските турци за създаване на две държави.

В приетата декларация лидерите на средиземноморските страни призоваха Турция да се въздържа от провокации срещу Кипър и да отмени незаконните си действия в оградения град Вароша.

Кипърският въпрос е в центъра на предстоящите контакти на президента Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар по време и в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за където те заминават днес. 

В опит да се намерят начини за възобновяване на преговорите, прекратени преди повече от 4 години, Анастасиадис и Татар ще имат неофициална тристранна среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в края на месеца. 

Това ще е първата среща на това ниво след провала на неформалната петстранна конференция по Кипърския въпрос през април тази година в Женева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър намалява цените на тока с 10% за 4 месеца

С 10% ще бъдат намалени сметките за ток в Кипър за четири месеца - от ноември до февруари следващата година. Приетият от правителството пакет от компесаторни мерки заради повишаването на цените на електроенергията бе обявен днес от енергийния министър..

публикувано на 17.09.21 в 14:02

Кипър - начело в класация по усвояване на европейски средства

Кипър заема водеща позиция в Евросъюза по използване на европейските средства от кохезионните фондове за политиките за сближаване.   Кипър е на първо място сред страните-членки по усвояване на средствата от Европейския социален фонд, доближавайки 100%, и..

публикувано на 17.09.21 в 02:30

В Кипър 80% от пълнолетното население е ваксинирано с поне една доза

Кипър постигна втората си голяма цел за имунизационен обхват в антиковид борбата - 80% от пълнолетното население вече е ваксинирано с поне първата доза, съобщи здравното министерство днес. Напълно ваксинираните, с двете дози, също ще надминат 80%..

публикувано на 14.09.21 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08