Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Куман Жеков твори със сърце на грънчарското колело

Помага на деца с проблеми

Куман Жеков
Снимка: Ива Антонова

Куман Жеков повече от 4 години живее във Враца, където работи като грънчар в Етнографския комплекс.

В ателието му винаги има посетители, които поръчват керамични предмети. Той създава предмети от историческа, антична и битова керамика.

Снимка: Ива Антонова

"Той е необятен материал, можеш на грънчарско колело да го работиш. Може пластика да направиш“.

Куман Жеков помага на деца с проблеми.

"Материалът е много зареждащ, при мен идват деца с проблеми, които наистина ги зарежда. Самата глина ти придава сила, придава ти спокойствие, да не говорим за грънчарството, то те концентрира".

Куман Жеков

Куман Жеков, заяви че грънчарството е целия му живот, внучето му и дъщеря му са на първо място.

"Аз съм един от щастливците, които лягат с радост и стават с радост, защото знам, че идвам на такова място да работя сутринта, че чакам да мине времето и да дойде сутринта. Знам какво ще правя. Всеки ден работя различни работи. Затова съм започнал много млад този занаят. Правя всичко със сърцето си".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Карамазов вдъхнови плевенската публика

Една от най-гледаните постановки в Плевен през сезона е „Опашката“ на режисьора Явор Гърдев по романа на Захари Карабашлиев. Зрителите на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ оцениха екипната работа на творческия екип като една от най-успешните в последните години. Заслужените аплодисменти са и за Владимир Карамазов, който играе главната..

публикувано на 05.12.21 в 07:00

Северното Черноморие се нуждае от ударни инвестиции в брегоукрепване

29 брегоукрепителни съоръжения по Северното Черноморие са в опасно от експлоатационна гледна точка състояние . Това бе установено след обстойна проверка на Дирекция „Морска администрация“ – Варна по-рано тази година. Заради установените технически проблеми бе издадена и заповед да се преустанови швартоването на плавателни съдове, както и..

публикувано на 02.12.21 в 10:38

Преобразяват ритуалната зала на родилното отделение в Горна Оряховица

По около 300 бебета се раждат годишно в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Един от най-щастливите мигове за родителите и роднините е изписването на бебето. Това се случва в малка неугледна зала, а на снимките за спомен от този щастлив миг декор са скучните бели стени . Това вече няма да е така, след като три млади..

публикувано на 02.12.21 в 07:15

Куклите на Тони Никотера изразяват вярата в доброто

Тони Никотера е майстор на кукли. Нейните кукли създават п риказно усещане за красивото и вярата в доброто. „ Куклите ме намериха . Майка ми и баба ми са правили кукли. Това беше и моят път“, сподели тя в предаването „Преди всички“. За елфите като герои Тони Никотера разказа: „Просто ме грабнаха. Започнаха да стават толкова..

публикувано на 30.11.21 в 13:00
Благовеста Николова

Благовеста Николова, Time Heroes: Търсим хората, за които да помагаш е ежедневие

И тази година платформата Time Heroes дава възможност да номинираме своя герой. Процедурата за номинации за годишните награди за доброволчество е отворена до 15 декември. Наградите ще се връчат за пета поредна година. По регламент всеки може да номинира и всеки може да бъде номиниран. Изискването е доброволческата дейност да се е случила от..

публикувано на 29.11.21 в 11:59

Пламен Кръстев: Коминочистач е отговорна професия

"С черни бузи, с черна четка, нелепо смешен силует, но тайничко го докоснете и на шега и за късмет!" - този  популярен рефрен от шлагера на Елвира Геоегиева за мнозина е първата асоциация с образа на коминочистача. Ако се огледаме в средата наоколо не само на село, но и в града, колко много са пушещи комини сега, когато застудя, - вероятно ще си..

публикувано на 28.11.21 в 08:45
Константин Анастасов - художник и Нели

Константин Анастасов е истински майстор на четката и графита

В рубриката „ Горещи сърца “ ви срещаме с един истински майстор на четката и графита. Той е любимец на децата. Общува с тях с лекота . Художникът Константин Анастасов е носител на десетки наши и международни награди . Той е не само творец, но и педагог , автор и съавтор на серия не стандартни проекти. Втората му страст е музиката...

публикувано на 28.11.21 в 06:18
Подкасти от БНР