Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бронзовите медалисти Данаил и Мартин Николови са под въпрос за ЕП в Пезаро

Бронзовите медалисти от световното първенство Данаил и Мартин Николови са под въпрос и може би ще пропуснат европейското първенство по акробатика, което ще се проведе тази седмица в италианския град Пезаро.

Причината е, че Данаил е с контузия. Ядрено-магнитният резонанс показва разтежение на кръстните връзки и леко закъсване на минискуса, съобщи за БНР генералният секретар на Българската федерация по акробатика Недко Костадинов.

"Те бяха в Горна Оряховица преди лагера. Бях запознат, че прави физиотерапия с нагревки в една клиника, но когато пристигнаха вчера ги видях, че състоянието на крака му не е добро, той не може да го обтегне. Вчера направихме ядрено-магнитен резонанс да види какво е състоянието реално, оказа се, че има само разтегнати връзки и леко разкъсан менискус, което може би му причинява тази болка, която изпитва. Вече трети ден са тук, виждам, че му е трудно много. За съжаление не знам дали ще пътуват, изчакваме ден-два да видим старши треньорът на националния отбор какво ще прецени - дали да участват или не. По принцип тяхното пътуване е финансово обезпечено от страна на федерацията, така или иначе са платени парите и те може да пътуват. Дали ще гледат, дали ще се почувстват по-добре и ще стартират не знам, но изчакваме още малко. Определено Данаил не се чувства добре, не са тренирали много, но ще гледаме да ги съхраним, защото те са основния вид за световното първенство през март догодина, защото те ще се качат на по-горна възраст", допълни генералният секретар на федерацията.

Състезателите на Джим Денс (Горна Оряховица) не взеха участие в официалната тренировка, която се проведе през почивните дни в залата по акробатика на ЦСКА в София.

В шампионатът на Стария континент при мъжете и жените България ще участва само с тройката Анна Янкова, Йоана Джунева и Антоанета Манасиева с треньор Даниела Велчева. Джунева продължава да играе с тежка контузия на коляното, но след края на шампионата в Пезаро ще се подложи на операция.


"Тренировката беше, за да видим горе-долу на какво ниво са състезателите. Определено при малките личи, че са много добре подготвени, изморени са, обаче си личи, че имат голям потенциал и работата, която са свършили преди и по време на лагера, показва, че са много добре подготвени. Единственото нещо, което забелязах днес беше, че тройката жени са много изморени. Те им се събра много напрегната година и днес ги хванахме в момент, в който силите им бяха изцедени до максимум. Те имат още 10 дни преди да пътуват, имат време да възстановят. Аз знам, че ще изиграят, но днес на моделираната тренировка бяха много изморени, но контузията при Йоана вече си оказва влияние - когато е изморена и коляното не издържа. При всички други имаше много малки грешки, но съставът е добър. Женската двойка при малките, мъжката двойка при малките, другите видове при тройките те са с голям потенциал да влязат на финал първо, второ - на финала имат много по-големи шансове, дори и да вземат медали. Не искам да казвам нищо предварително, но надяваме се, те са перспективни видове, да ги развивани нагоре, просто трябва да мине малко време", добави той.

Следващата година през месец март предстои световно първенство, а смесената двойка Мариела Костадинова и Теодор Великов е прекратила кариерата си.

"Така е в спорта - днес са тук, утре ги няма състезателите. Мариела и Теодор дадоха максимално на спорта. Мариела е направила предостатъчно за българската акробатика, нейната физика просто не позволяваше тя да продължи да играе. Тройката знаете, че Йоана е контузена. Тя веднага на следващия ден след завръщането от европейското първенство влиза в операция и най-вероятно няма да бъде готова за световния шампионат. Затова трябва да има промяна в тройката, която ще е много трудна, защото децата, които ги има в България са много малко, които подхождат за тройка жени за възраст мъже и жени. Мъжката двойка на Горна Оряховица се надявам да са здрави, те ще се качат в по-горната възраст. Имаме много хубави деца, за мен при възрастите 11-16, 12-18 години има страхотни деца, които ще имат своето развитие, но трябва да се изчака. Това е реалността на българската акробатика в момента, но можем да бъдем обнадеждени за бъдещето. Но конкретно за този период преди световното първенство догодина това ще бъдат състезателите, на които ще разчитаме. През месец ноември ще имаме контролно в град Сливен, на което ще се явят всички видове, желаещи да участват за световния шампионат през 2022 година, тогава може да имаме и нови видове . . . ", завърши Костадинов.

Отборът пътува на 21 септември. Първенството за юноши и девойки е от 23 до 26 септември, а за мъже и жени от 29 септември до 3 октомври.


Състав на България за Европейското първенство по спортна акробатика:

възрастова група 11-17 години:

- тройка жени - Катя Илиева, Жаклин Жекова, Габриела Кирякова от клуб СКА Акро Джъмп (Бургас) с треньор Жения Станева

- двойка жени - Магдалена Тодорова и Елина Хинкова от Акро Нова (Горна Оряховица) с треньор Александър Александров

- двойка мъже - Георги Стоянов и Владимир Коточев от КСА Бургас с треньори Камелия Борисова и Мария Желева

възрастова група 12-19 години:

- двойка жени: Еванджелин Ясмин Михайлова и Полин Петрова (ЦСКА София) с треньор Даниела Велчева

- двойка мъже - Мартин и Данаил Николови от клуб Джим Денс (Горна Оряховица) с треньор Йорданка Кочева

- смесена двойка - Кристиян Ангелов и Калина Терзийска (ЦСКА София и Локомотив Русе) с треньор Даниела Велчева

възрастова група мъже и жени:

- тройка жени - Анна Янкова, Йоана Джунева и Антоанета Манасиева с треньор Даниела Велчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Берое надигра Монтана и поведе във финала

Берое поведе във финала срещу Монтана

Тимът на Берое надигра Монтана 2003 с 87:72 (21:19, 20:11, 23:19, 23:23) като домакин в Стара Загора в първата среща от финалния плейоф за титлата в първенството на България по волейбол за жени. Така старозагорки, които са носителки на трофея от последните три сезона, поведоха с 1-0 победи в серията, в която се играе до три успеха от пет..

публикувано на 18.04.24 в 20:43
Марица поведе с 2:0 победи срещу ЦСКА

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе..

публикувано на 18.04.24 в 20:38

Културистът Петър Борисов: Българите имаме добри генетични заложби (ВИДЕО)

Българите имаме добри генетични заложби и можем да произвеждаме много по-добри момчета и момичета. Това мнение сподели абсолютният европейски шампион по културизъм Петър Борисов, който гостува в Campio Podcast с водещ Христо Денев. Борисов е един от организаторите на предстоящия този уикенд турнир по бодибилдинг и фитнес "Тримонциум" в..

публикувано на 18.04.24 в 15:32
Аталанта - Ливърпул

Ливърпул ще търси голям обрат срещу Аталанта

Ерата на Юрген Клоп в Ливърпул донесе на феновете на тима много знаменити победи и "червените" ще се нуждаят от още една такава, ако искат да продължат напред в Лига Европа. Мърсисайдци излизат за реванша с Аталанта в Бергамо днес, след като загубиха първия мач на "Анфийлд" с 0:3. На пръв поглед задачата пред Ливърпул изглежда непосилна, но тимът е..

публикувано на 18.04.24 в 06:03
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова допусна нова загуба на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова допусна втора поредна и общо четвърта загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. В партия от 11-ия кръг българката отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру след 90 хода и над пет часа игра. Салимова, която в предишната партия с Конеру записа единствената си победа в турнира до момента, този..

публикувано на 18.04.24 в 05:56
Левски

Левски поведе на Славия за бронза при волейболистките

Съставът на Левски взе преднина срещу Славия във финалната поредица за третото място в Националната волейболна лига за жени. "Сините" спечелиха първия мач от серията с 3:1 гейма, в отделните части 25:16, 30:32, 25:19, 25:20. Левски започна силно и спечели с лекота първия гейм с 25:16, но Славия успя да се върне в мача след маратонски втори гейм,..

публикувано на 17.04.24 в 07:41
Симон Антони Иванов

Симон Антони Иванов с драматична победа над Габриел Донев

Симон Антони Иванов победи в драматичен двубой Габриел Донев и се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в Куршумлийска Баня (Сърбия) с награден фонд 15 хиляди долара. Иванов спечели срещу своя сънародник с 6:7(5), 7:6(4), 7:5 за 3:09 часа. Двамата изиграха невероятно оспорван мач. В третия сет Донев имаше аванс от 5:3, но Иванов взе..

публикувано на 17.04.24 в 07:33